• Početna>
  • Vesti>

Samoopredeljenje organizje “Marš za jedinstvo” u Tirani; Kozarev: To je prst u oko miroljubivom svetu; SL: Međunarodna zajednica da reaguje

Pokret Samoopredeljenje u Albaniji izvešće svoj prvi marš. „Marš za jedinstvo“ organizuje Samoopredeljenje u Tirani i održaće se 28. novembra, na Dan nezavisnosti, prenosi Klan Kosova.

Kako se saznaje iz saopštenja Samoopredeljenja, ovaj marš nije usmeren na najavljivanje bilo kakvog zahteva za nacionalnim ujedinjenjem, već je usmeren na zahteve za ekonomskim i političkim promenama.

„Albanci nemaju luksuz da 28. novembar vide samo kao praznik. 28. novembar je neispunjeni projekat. Tog dana se obeležava Deklaracija nezavisnosti za ujedinjenu i prosperitetnu Albaniju, za koju su nacionalni heroji dali sve. Ali Albanija danas nije uspešna, Albanci nisu ujedinjeni. Stoga je 28. novembra živi projekat koji poziva na društvene, ekonomske i političke promene, na veću sigurnost i na društveni napredak“, piše u saopštenju.

Marš će početi od centra prestonice do spomenika Ademu Jašariju.

“28. novembra, centar Pokreta Samoopredeljenje u Albaniji poziva sve građane da učestvuju u maršu u Tirani, u 12 sati, od spomenika Đerđu Kastriotu Skenderbegu do spomenika Ademu Jašariju. Nacionalni heroji su počašćeni ne samo cvećem i ceremonijama, nego kada istinski idemo putem koji su oni asfaltirali. Šetaćemo ulicama prestonice da ujedinimo ciljeve i volju, ljude i srca, protiv ekstremnih nepravdi i nejednakosti, tražimo konkretne korake za nacionalnu integraciju za razvoj i pravdu, za jedinstvo za napredak i bezbednost, za emancipaciju“, stoji u saopštenju.

Parada Kurtijevog “Samoopredeljenja” prst je u oko čitavom miroljubivom svetu

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev kaže da je parada Kurtijevog “Samoopredeljenja” u Albaniji, na Dan zastave Albanije, prst u oko čitavom miroljubivom svetu i šamar svim pacifistima u demokratskoj Evropi.

To će biti parada povampirenja mračne prošlosti, a Kurti na ovaj način, po sistemu kuvanja žabe, priprema međunarodnu javnost na nasilnu prekompoziciju Zapadnog Balkana.

Svima danas mora biti jasno da zastava Albanije, pod kojom Kurti prima strane diplomate, nije dekorativni predmet, već simbol velikoalbanske ideologije, čiji cilj može biti ostvaren samo ratom i krvoprolićem.

Kurti, poput nacista 30-ih godina prošlog veka, korak po korak priprema javnost na predstojeće događaje, koristeći ravnodušnost i ambivalentnost međunarodnih centara moći i multilateralnih institucija.

Oni koji se pitaju da li je najstrašnije stradanje u istoriji sveta bilo moguće izbeći da se delovalo pravovremeno, treba da nauče istorijsku lekciju i izbegnu ponavljanje fatalnih grešaka iz prošlosti.

Kurtiju i njegovom fašističkom projektu se mora odlučno stati na put dok ne bude prekasno, navodi se u saopštenju za javnost zamenika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušana Kozareva.

SL: Ideja Kurtija o velikoj Albaniji ugrožava mira na ZB i podiže tenzije

Srpska lista kaže da nastojanje da se pod vođstvom Aljbina Kurtija ponovo uspostavi tzv. velika Albanija, koja je svoje otelotvorenje doživela kao fašistička tvorevina u Drugom svetskom ratu, najdirektnije je ugrožavanje mira na Zapadnom Balkanu i podizanje tenzija.

Izlivi nacionalizma i fašizma, koji krase svaki javni nastup Aljbina Kurtija i funkcionera njegove partije, stvara atmosferu straha i zabrinutosti među svim građanima koji žele bolji život a ne sukobe koje Kurtijevo Samoopredeljenje planira ovakvim inicijativama.

Srpska lista poziva sve one međunarodne predstavnike koji su delili lekcije predstavnicima naše partije kako smo previše okrenuti ka Beogradu da sada javno kažu da li je ovo ponašanje primereno, i da li je Albancima dozvoljeno sve a Srbima namenjena uloga podanika.

Ujedno zahtevamo od naše države Srbije da u međunarodnim krugovima predoči najavu ovakvih poteza kojima se ugrožava krhki mir na Balkanu, a srpski bezbednosni aparat da pažljivo motri na razvoj situacije, jer se u prošlosti pokazalo da se međunarodne snage pasivnim ponašanjem indirektno stavljaju na stranu nasilnika, te su zato oči svih Srba sa Kosova i Metohije okrenute ka Beogradu i predsedniku Aleksandru Vučiću, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, Kossev

Comments

Pročitaj još