• Početna>
  • Vesti>

Osumnjičeni da su podizali lekove na recept pa ih prodavali na Kosovu

Policija u Preševu uhapsila je pet osoba osumnjičenih da su malverzacijama s lekarskim receptima oštetili Republički fond za zdravstveno osiguranje za 9,8 miliona dinara, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

Osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja i uhapšeni su zdravstveni radnici u Domu zdravlja Preševo F.N. (43), A.B. (42) i Đš.A. (55), kao i penzionisani zdravstveni radnik R.J. (61), a osumnjičenom A.M. (44) odgovornom licu u apoteci u Preševu, na teret se stavlja krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica.

Sumnja se da su F.N, A.B, Đš.A, kao i R.J. od januara 2016. do kraja 2017. godine pacijentima propisivali recepte za lekove bez izveštaja lekara specijaliste u količini većoj od dozvoljene na mesečnom nivou, suprotno Pravilniku o listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja i suprotno Pravilniku o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i o participaciji.

Osumnjičeni F.N. je, kako se sumnja, tim receptima podizao lekove u apotekama u Preševu i prodavao ih na teritoriji Kosova, prenosi Beta.

Takođe, sumnja se da je A.M. od januara 2016. do jula 2018. godine prepravio 5.274 lekarska recepta na kojima je dopisivao veću količinu lekova nego što je propisano.

Osumnjičenima F.N. i A.M. je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, dok su A.B, R.J. i Đš.A već privedeni nadležnom tužilaštvu.

Izvor: Politika

Comments

Pročitaj još