U Leposaviću otvoren Festival domaćeg filma

U Leposaviću je večeras, u organizaciji Centra za kulturu “Sava Dečanac”, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije, projekcijom filma “Delirijum Tremens” Gorana Markovića, otvoren sedamnaesti po redu Festival domaćeg filma.

Glumac Tihomir Stanić, koji igra glavnu ulogu u filmu “Delirijum Tremens”, u izjavi za Kosovo Onlajn kaže da je primetio da festivali od najmanjih do najvećih, funkcionišu na entuzijazmu pojedinaca, onih koji se trude da stvore i onih koji se trude da održe festival.

“Ja sam dolazeći ovamo bio nekako srećan, kažem biće tu u publici ovog filma, neke dece i ljudi, koji možda nisu publika za ovaj film, ali su me gledali u nekim drugim filmovima ili serijama, pa će hteti da se slikaju sa mnom, posle filma, pa ću ja, na neki način neku želju ispuniti, pa šta će čovek više od toga”, rekao je Stanić.

Ljubitelje filmske umetnosti pozdravio je jedan od organizatora festivala Ivan Vučković, koji je rekao da je važno da manifestacije poput ovog festivala imaju kontinuitet.

“Posebno se ponosimo da ovaj filmski festival traje sedamnaest godina. Bilo je velikih uspeha i padova, shodno odnosu prema kulturi, ali i ove godine smo se potrudili da u pet dana, koliko traje, imamo pet novih ostvarenja srpske kinematografije”, rekao je Vučković.

Festival je proglasio otvorenim direktor Centra za kulturu Mirko Biševac.

“Nadam se da će publika uživati u onome što smo pripremili za njih. Ovaj projekat je direktno podržalo i finansiralo Ministarstvo za kulturu Vlade Republike Srbije i ovim putem im se zahvaljujem”, rekao je Biševac. 

Publika je posle projekcije sa oduševljenjem, aplauzom i ovacijama pozdravila, rado viđenog gosta na Kosovu, glumca Tihomira Stanića i producenta Mariju Beretu, kojima je predsednik Skupštine opštine Leposavić Nikola Lazović uručio nagradu “Sava Dečanac” za zasluge u kulturi.

Stanić se publici zahvalio recitovanjem “Balade o Stojkovićima”, Ljubomira Simovića.

Veceras je na programu projekcija filma „Reži“, a gošća večeri će biti glumica Kristina Jovanović.

U naredne tri večeri biće prikazani filmovi: Šavovi, Ajvar i Ekipa, čijom projekcijom će biti zatvoren 17. Festival domaćeg filma u Leposaviću.

Izvor Kosovo Online

Comments

Pročitaj još