Sajam preduzetništva u Štrpcu

Sajam preduzetništva i poljoprivrednih proizvoda, koji je održan u Štrpcu, okupio je preko 80 izlagača iz nevećinskih zajednica iz svih krajeva Kosova. Mala preduzeća su motor za ekonomski razvoj, poručuju organizatori sajma.

Jednodnevni sajam preduzetništva u Štrpcu, organizovan je preko CSP III programa Evropske unije, kroz podršku IOM-a i Ministarstva za zajednice i povratak. Ovakvi i slični sajmovi garantuju održiv opstanak svih nevećinskih zajednica na Kosovu. 

“Od 300 sprovedenih projekata u protekle tri godine, danas je ovde na sajmu preko 80 korisnika koji izlažu svoje proizvode. Zadovoljstvo je reći da su opštinske kancelarije, Ministarstvo za zajednice i povratak i Evropska unija pokazale dugoročnu posvećenost podršci nevećinskih zajednica u njihovim biznisima, u ekonomskom i socijalnom smislu podrške i pomoći. Nastavićemo i u budućnosti sa ovakvom i sličnom podrškom”, istakla je Alina Mihai, VD šefa misije IOM-a na Kosovu.

Sajam je dobra prilika da svoje proizvode predstave mala preduzeća, lokalni biznisi i poljoprivredni proizvođači.

“Danas smo imali priliku da vidimo rezultate saradnje Ministarstva za zajednice i povratak i kancelarije Evropske unije na Kosovu u okviru projekta CSP III, gde je ministarstvo zajedno sa kancelarijom Evropske unije sufinansiralo ove projekte. Samo u poslednjoj fazi radi se negde oko 70 individualnih projekata, dok imamo još 11 projekata za zajednice koji su uspešno realizovani u ovoj godini”, rekao je Nenad Stojčetović, generalni sekretar Ministarstva za zajednice i povratak.

Na sajmu u Štrpcu svoje proizvode predstavilo je preko 80 izlagača sa čitavog Kosova, a među njima je bilo i 20-tak povratnika. 

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još