• Početna>
  • Vesti>

CIK su potrebna dva dana za verifikaciju i još jedan za brojanje glasova

Portparol Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Valjmir Eljezi rekao je da je potrebno pregledati i proceniti koverte koje dolaze iz dijaspore. Vrhovni sud Kosova, nakon žalbe Samoopredeljenja, odlučio je da treba da se prebroji preko 4.000 glasova iz dijaspore.

“Pre nego što započne brojanje glasačkih listića koji dolaze iz inostranstva, pošiljke bi trebalo da se procene. Nakon toga možemo započeti proces brojanja“, rekao je Eljezi.

„Procena podrazumeva utvrđivanje da li je pošiljalac uspešno registrovan kao glasač koji glasa iz inostranstva. Nakon završetka ove procene znaćemo broj odobrenih listića i koliko ih je odbijeno“, rekao je Eljezi.

On je naveo da veruje da je potrebno najmanje dva dana za proces procenjivanja glasačkih listića, čime će se otvoriti put za brojanje glasova koje se može obaviti u jednom danu.

Inače, danas je došlo do rasprave na sastanku CIK na kome se raspravljalo upravo o ovim glasovima dijaspore.

Šefica CIK Valjdete Daka rekla je da su na osnovu presude dužni da prebroje glasačke listiće iz dijaspore.

„Na osnovu ove presude dužni smo da prebrojavamo glasačke listiće iz dijaspore. Imamo obavezu i mislim da nemamo o čemu da razgovaramo. Svidelo nam se ili ne to ćemo sprovesti“, rekla je Daka.

U međuvremenu, član Demokratskog saveza Kosova u CIK, Sami Hamiti i član Demokratske partije Kosova, Iljir Gaši, usprotivili su se odluci Vrhovnog suda.

Prema njihovom tumačenju, odluka o prebrojavanju glasova iz dijaspore je pogrešna.  

Izvor Gazeta exspres/Kosovo Online

Comments

Pročitaj još