• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Situacija sa dijalogom mnogo teža nego što izgleda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Briselu da je situacija oko dijaloga Beograda i Prištine mnogo teža nego što izgleda. Vučić je istakao da je i dalje strateški cilj Srbije put ka EU, ali da taktički moramo da se prilagodimo, jer je “sudija odlučio da promeni pravila u toku igre”.

Aleksandar Vučić je, nakon zajedničke večere lidera Zapadnog Balkana i odlazeće visoke predstavnice EU Federike Mogerini, upitan da li je na tom sastanku razgovarao o nastavku dijaloga sa Prištinom, rekao da jeste, ali nije želeo da iznosi detalje razgovora.

“Jesmo razgovarali, ali ne želim da koristim priliku da iznosim šta sam rekao. Ono što sam govorio nije bilo prijatno za sve. Ne želim da stičem političke poene. Moj posao je da brinem o miru i stabilnosti i zato neću da govorim o detaljima”, kazao je Vučić.

Na dodatno pitanje kada je moguće voditi dijalog, imajući u vidu aktuelnu situaciju, Vučić je odgovorio da je situacija “teška, mnogo teža nego što izgleda”.

Naglasio je da mu je to najveća briga.

Što se ekonomije tiče, kaže, Srbija napreduje dobro.

Rekao je da sutra očekuje preliminarnu procenu prema kojoj je rast u trećem kvartalu bio 4,1 odsto, a u četvrtom očekuje rast od 4,3 procenta.

“Jedino me brine da sačuvamo mir i stabilnost”, naveo je Vučić.

Strateški cilj put ka EU

Predsednik Vučić je istakao da je i dalje strateški cilj Srbije put ka EU, ali da Srbija taktički mora da se prilagodi, jer je “sudija odlučio da promeni pravila u toku igre”.

Vučić je, nakon večere u izjavi za Pink, naglasio da taj strateški put niko i nikada neće moći da dovede u pitanje.  

Preneo je da je sastanak bio dobar, otvoren, i da je na njemu rečeno sve što su učesnici imali da kažu. Na sastanku je bilo reči o jednom nivou odnosa prema EU, kao i drugom nivou odnosa u regionu.

“Srećan sam jer su više nego ikada ljudi razumeli da treba da gledamo sebe, da razgovaramo otvorenije, sačuvamo mir i stabilnost”, istakao je Vučić.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još