Jevtić se sastao sa ambasadorom Italije Sardijem

Trenutne političke okolnosti nakon tek završenih vanrednih izbora kao i  situacija na Kosovu bile su teme današnjeg sastanka potpredsednika Vlade i ministra za zajednice i povratak u ostavci Dalibora Jevtića sa ambasadorom Italije na Kosovu Pjerom Sardijem.

Jevtić je u razgovoru sa ambasadorom Sardijem izrazio zabrinutost povodom poslednjih dešavanja, ispisivanju grafita na školi u Babinom Mostu kao i konstatnoj prisutnosti tenzija u društvu i provokacija sa ciljem izazivanja incidenata. Zato je, kako je istakao Jevtić, važno da se radi na izgradnji poverenja i tolerancije, a to u ovom trenutku, kada se čuje retorika ignorisanja Srba i srpskih predstavnika od strane pojedinih albanskih lidera, čini se još teže ostvariti.

Jedna od tema današnjeg razgovora dvojice zvaničnika bili su i vanredni parlamentarni izbori gde je Jevtić posebno naglasio da Srpska lista kao ubedljivi pobednik izbora unutar srpske zajednice na Kosovu želi da bude deo rešenja a ne deo problema budućih procesa. On je takođe ponovio stav da prioritet Srpske liste nije ulazak u Vladu Kosova u trenutnim okolnostima gde pojedini albanski lideri govore da neće razgovarati sa Srpskom listom već sa onim Srbima koji su dobili minoran broj glasova ali koji promovišu politiku asimilacije Srba.

”Srpska lista nije nikad niti će ikad podržati tu vrstu politike, politiku nestajanja Srba sa Kosova, politiku klimanja glavom, politiku ličnih interesa koju promovišu Nenad Rašić, Rada Trajković, Aleksandar Jablanović i Slobodan Petrović. Ta politika je doživela poraz na izborima i to ubedljiv. Srpska lista ima obavezu da štiti interese srpskog naroda, ali ne samo srpskog već i drugih nevećinskih naroda koji su takođe glasali za Srpsku listu,” rekao je Jevtić i dodao ”ako neko želi da zbog nekih drugih razloga prekrši Ustav po pitanju formiranja nove Vlade Kosova, to nije naš problem. Mi smo spremni za razgovor sa svima koji će sa nama razgovarati sa punim uvažavanjem i poštovanjem, i ne samo zbog toga što tako kažu važeći zakoni već zbog toga što mi predstavljamo ogromnu većinu Srba na Kosovu. Baš kao što mi ne možemo da biramo albanske predstavnike, tako ni Albanci ne bi smeli politikom Slobodana Miloševića da biraju podobne Srbe spremni da zbog svog ličnog interesa urade sve na štetu srpskog naroda na Kosovu. Takav pristup nije dobar za čitavo kosovsko društvo i posebno nije dobar u procesu izgradnje poverenja među narodima.”

Ambasador Sardi se zahvalio ministru Jevtiću na razgovoru i stavovima koje je mogao da čuje i ocenio da je potrebno raditi na što skorijem formiranju nove Vlade uz puno poštovanje volje građana.

Na kraju sastanka dvojica sagovornika složila su se u oceni da je posebno potrebno raditi i dati pun doprinos i podršku nastavku dijaloga Beograda i Prištine kako bi se omogućilo rešavanje mnogih problema.​

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još