Službenici MSP u poseti manastiru Banjska

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa Minitarstvom spoljnih poslova i ove godine organizovala je posetu državnih službenika ovog ministarstva Kosmetu i obilazak najznačajnijih svetinja na ovom prostoru.

Posetu Kosovu i Metohiji državni službenici Ministarstva spoljnih poslova započeli su obilaskom srednjevekovnog manastira Banska, zadužbine kralja Milutina. Ova velelepna pravoslavna svetinja, njena arhitektura i istorijat, ostavili su jak utisak na one  koji su ovde prvi put.

“Prvi put sam uopšte na Kosovu i Metohiji zahvaljujući MSP i Kancelariji za KiM, koji su nam omogućili da dva dana ovde provedemo u poseti našim manastirima. Strašno emitovno doživljavam ovu posetu i stvarno je pravo zadovoljstvo. Ja ne znam kako da opišem taj priliv te pozitivne energije i te duhovnosti ove starine, ovo je stvarno prelepo”, kaže za TV Most Suzana Kitanović, generalni sekretarijat MSP.

“Sasvim je dugačije kada u Beogradu znamo i bavimo se ovim pitanjima, ili učimo ili znamo o samim manastirima i o svetinjama, a sasvim je druga stvar kada dođemo ovde. Ovo je za mene jedno vrlo dirljivo i posebno iskustvo. Otac Danilo je tako nadahnuto pričao o istoriji manastira i o svemu onome što nas najviše i zanima, da mogu da kažem da su impresije izuzetne a i emocije veoma jake”, rekla je Tatjana Panajotović Cvetković, ministar savetnik MSP.

Tokom dvodnevnog boravka na KiM državni službenici MSP posetiće Pećku patrijaršiju, Visoke Dečane, manastire Gračanicu, Zočište i Svete Arhangele, Prizrensku bogosloviju i crkvu Bogorodice Ljeviške.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još