• Početna>
  • Vesti>

Rakić za definisanje granica između dve Mitrovice, Bahtiri ne odustaje od Ahtisarijevog plana

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić, još uvek insistira na tome da se granica između dve opštine, Severne Mitrovice i južne Mitrovice, mora definisati pre puštanja Ibarskog mosta.

Rakić insistira da Severnoj Mitrovici pripada pet albanskih sela i Ibar, gradonačelnik južne Mitrovice Agim Bahtiri insistira da se granica definiše u skladu sa Ahtisarijevim paketom i kosovskim zakonima, piše list Zeri.

„Definisanje granice između dve opštine trebalo bi da bude tačno u skladu sa našim zakonima koji su na snazi, sa Ahtisarijevim paketom i ne postoji druga opcija. Tražio sam od Rakića da to poštuje i da završimo sa tim, ali on to stalno odbija. Čak je nedavno zatražio da pitanje mosta bude predmet razgovora Kosova i Srbije u Briselu”, kazao je Bahtiri.

S druge strane, predstavnik dela Suvog dola, naseljenog Srbima Mićo Kragović, rekao je da ono o čemu govori Bahtiri nije rešenje.

„Neko je sebi dao pravo da crta krivu liniju nad našim kućama, tako da nijedna kuća, ni albanska ni srpska, ne pripada Severnoj Mitrovici. Sve kuće prema Ahtiaarijevom planu su na jugu, a na severu  ostaju naša imanja u Korilju. Ako neko namerava da stvori etnički čisto  selo i da Srbe ukloni, samo treba da sprovede u delo taj plan “, rekao je Kragović, i dodao da se ovaj plan ne može sprovesti tako da kuće Srba budu u južnoj opštini, a njihova imanja u severnoj.

U međuvremenu, Rakić povezuje svoju zamisao da su albanska sela deo Severne Mitrovice sa činjenicom da je CIK odlučila, da Albanci iz Suvog dola glasaju u južnoj Mitrovici, dok Srbi glasaju u Severnoj, te tako on ovu odluku CIK-a uzima kao argument da se Suvi dol već podelio i da je to Priština učinila.

„Znate da albanski glasači Suvog dola sada glasaju na jugu, dok Srbi na severu. To znači da je i Priština napravila podelu, baš kao što već neko vreme insistiramo“, kazao je Rakić.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još