• Početna>
  • Vesti>

Djukanović: Izjava Kocijančić i poseta Palmera poziv na dijalog

Dijalog Beograda i Prištine će biti odblokiran čim bude izabrana nova vlast u Prištini, ali to ne znači da će on biti i ubrzan, ocenjuje profesor sa Fakulteta političkih nauka Dragan Ðukanović i dodaje da treba sačekati “da vidimo personalno rešenje kada je u pitanju novi premijer privremenih prištinskih institucija”.

“Očigledno se očekuje da se, jednostavno, obe strane, nakon ukidanja taksi, susretnu i da dijalog bude nastavljen intenzivnije nego što je to bilo do sada”, rekao je Ðukanović za Tanjug.

Izjavu portparolke visoke predstavnice EU za spoljnu politiku Maje Kocijancič da bi nova kosovska vlada kada bude formirana trebalo da ukine takse i posetu specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Metju Palmera Prištini najavljenu za 31. oktobra, Đukanović vidi kao poziv obema stranama da se vrate za pregovarački sto i stvore ambijent koji bi olakšao mogućnost da se dođe do potencijalnog kompromisa.

“Prvo bih sačekao da vidimo personalno rešenje kada je u pitanju novi premijer privremenih prištinskih institucija i da li će do konkretnog početka nove vlade biti izvesnih kadrovskih iznenađenja, tako da je u ovom trenutku prerano o tome govoriti” rekao je Ðukanović.

On navodi da treba sačekati i da novoizabrana Evrpska komisija “profunkcioniše”, a to što EU nije imenovala specijalnog izaslanika za Kosovo , po njegovom mišljenju, neki način može da predstavlja jednu vrstu problema.

Kada je pitanju sam Aljbin Kurti, zaključuje Ðukanović, od njega se, naravno, mogu očekivati prilično tvrdi stavovi u dijalogu Beograda i Prištine što je zapravo nekakva konstanta njegove politike još od osnivanja Samoopredeljenja.

Izvor: Kosovo online / Tanjug

Comments

Pročitaj još