• Početna>
  • Vesti>

Na Sajmu knjiga promovisana monografija o mitrovičkom crkvenom horu

Monografija o crkvenom horu „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovice, promovisana je danas na 64. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Ovaj literarni spomenik je nastao povodom tri decenije od postojanja i rada mitrovičkog crkvenog hora. Pomenutu monografiju tekstualno je priredio književnik i književni kritičar Aleksandar Dunđerin, dok se za izgled knjige pobrinula umetnica Miljana Dunđerin. Knjiga sadrži uglavnom privatne foto-arhive i sećanja članova hora. Izdavač je Unija M iz Kosovske Mitrovice. 

Petar Rakić, doajen mitrovičke muzičke scene, poručio je danas da mitrovički crkveni hor nastavlja svoju tradiciju i da će i dalje nositi ulogu predstavnika naroda koji se obraća Bogu.

„Mi smo predstavnici naroda na zemlji koji se obraćaju Gospodu na nebesima“, kaže nosilac ordena Svetog Save, Petar Rakić.

Pored autora, na promociji su govorili dr Velimir Matanović, istoričar umetnosti i dr umetnosti i dirigent, kao i dugogodišnji prijatelj crkvenog hora, Tamara Adamov Petijević.

Događaj je upotpunio mitrovički pesnik Milan Mihajlović, kazivanjem stihova koje je posvetio horu, a koji su svoje mesto našli upravo u ovoj monografiji.

Pored publike, pojci mitrovičkog hora izazvali su pažnju i radoznalih prolaznika, koji su se zaustavljali, kako bi uživali u njihovoj izvedbi, a pala je i po koja suza.

Inače, povodom osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC), crkveni hor „Branislav Nušić“ iz Kosovske Mitrovice, sinoć je održao i koncert u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

Vođa hora i virtuoz na gitari, Petar Rakić kaže da je sinoćni koncert bio za pamćenje, kako za pojce, tako i za samu publiku.

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još