Pacoli ruši Kurtijev plan

Priština — Neizvesno ko će ući u vladajući savez na Kosovu. Ukoliko Pacolijeva koalicija pređe cenzus, sledi nova računica, pišu “Večernje novosti”.

A ako bi koalicija Fatmira Ljimaja i Bedžeta Pacolija NISMA-ANK, posle utvrđivanja konačnih rezultata izbora na Kosmetu, ipak ušla u parlament u Prištini, prvoplasirano Samoopredeljenje Albina Kurtija i Demokratski savez Kosova Ise Mustafe više ne bi sami imali glasove 61 poslanika, koliko im je potrebno za izglasavanje vlade.

U tom slučaju, oni bi morali da otpočnu pregovore sa nekom trećom strankom ili koalicijom.

Teoretski, treći član vladajuće većine mogla bi da bude i Srpska lista, koja, prema preliminarnim rezultatima, raspolaže sa 10 mandata, ali je to malo verovatno, s obzirom na stavove koje je dosad Kurti izneo u vezi sa SL i njegovo protežiranje onih srpskih partija na KiM koje priznaju kosovsku državnost.

Zbog toga će Kurtiju i Mustafi, kako se procenjuje na KiM, postati prihvatljivi Pacoli i Ljimaj, iako su bili deo do sada vladajućeg saveza, čiji su oni oštri kritičari. Prema računici albanskih medija na KiM, do kraja obrade glasačkih listića, koalicija NISMA-ANK mogla bi sa 4,96 odsto da skoči na 5,04 odsto glasova i to bi joj donelo šest mesta u parlamentu, što bi bilo dovoljno za zaokruživanje vladajuće koalicije.

Prema postizbornoj matematici, u ovom trenutku Samoopredeljenju pripada 31 poslanik, a 30 DSK-u, što bi im bilo dovoljno da sami formiraju vladu. Ali, ako se u igru ubace Pacoli i Ljimaj, to ove dve prvoplasirane partije spušta ispod 30 mandata.

Na to hoće li Ljimaj i Pacoli preskočiti izborni prag utiču i glasovi iz centralne Srbije, zbog čega su njih dvojica čak tražila od Centralne izborne komisije da ne broji te glasove, tvrdeći da su neregularni.

Izvor B92

Comments