Džonson: Grenel i Palmer imaju plan za KiM

Američki republikanski senator Ron Džonson tvrdi da su Beograd i Priština tražili da se SAD više angažuju u rešavanju kosovskog pitanja i navodi da specijalni izaslanik Bele kuće Ričard Grenel i specijalni predstavnik Stejt departmenta Metju Palmer imaju zajednički plan za KiM, koji je primarno fokusiran na ekonomiju.

Ron Džonson, koji je i predsedavajući Pododbora za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju, pred kojim je u sredu održan pretres o Zapadnom Balkanu, ocenio je za Glas Amerike da kraj ove godine nije realan rok za rešavanje pitanja KiM, ističući da se čeka formiranje vlade u Prištini, i da idu izbori u Srbiji.

Naglasio je da neće da postavlja veštačke rokove i da je bolje ići “korak po korak”.

“Kosovo mora da formira vladu i ne želim da postavljam veštačke rokove. I mene su i predstavnici Beograda i predstavnici Prištine pitali da li mogu više da se angažujem, oni žele da se SAD u potpunosti posvete”, rekao je Džonson.

Na pitanje da li to znači da su Beograd i Priština “tražili Grenela”, kazao je da su tražili od SAD da se više angažuju.

“I to bi trebalo da bude pozitivan znak što imamo specijalnog predstavnika Stejt departmenta – Palmera – i specijalnog izaslanika Bele kuće – Grenela. Čuli smo na ovom pretresu da se njih dvojica koordinišu”, naveo je Džonson.

Dodaje da je razgovarao sa obojicom i da imaju neki plan, čiji je primarni fokus na ekonomskim šansama.

“Mislim da tu mogu nešto da postignu i da onda pokušaju da vrate obe strane za sto da rade zajedno, a mi da ih podržavamo”, rekao je Džonson.

Istakao je i da bi “bilo lepo” da Priština ukine takse, a da Beograd prestane da radi na tome da druge zemlje povuku prizanje Kosova.

“To bi bio važan korak. Mislim da i Palmer i Grenel traže neku investiciju koja bi ohrabrila obe zemlje da sarađuju. Radimo sve što možemo kako bismo promovisali bolje ekonomske prilike i privlačenje investicija i građanima obe zemlje poslali signal da će to biti ishod uspešnog dogovora obe strane”, zaključio je Džonson.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još