Kurti: ZSO je mrtva, ja ću voditi dijalog

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti izjavio je danas da će on, ako postane premijer, voditi dijalog sa Srbijom, a ne predsednik Hašim Tači, kao i da je Zajednica srpskih opština „mrtva”, prenosi Gazeta Ekspres.

„Presuda od pre nekoliko meseci i Kosovo kao parlamentarna republika, jasno daju do znanja da bi premijer trebalo da vodi dijalog sa Srbijom”, rekao je Kurti, čiji je PS prema preliminarnim rezultatima pobedio na izborima.

Prema njegovim rečima, Tači je pokušao da Kosovo „približi Rusiji, a udalji od Nemačke”, kao i da predsednik treba da predstavlja spoljnu politiku, ali ne i da je kreira.

Ukoliko bi Međunarodna zajednica tražila da Tači vodi dijalog, Kurti smatra da bi to bilo kršenje Ustava i da predsednik ima svoju ulogu, ali i da neće ostati izolovan.

„On je predsednik koji neće biti isključen i uvek će biti deo politike na Kosovu. Ali on ne može usmeravati spoljnu politiku”, rekao je Kurti.

Govoreći o Zajednici srpskih opština, Kurti je rekao da „ni na koji način” neće biti stvorena u državi koju on vodi.

„Zajednica je mrtva. To je srpski projekat na Kosovu i to nije volja srpske manjine u zemlji. Na Kosovu ima 132.000 Srba, zašto nisu tražili Zajednicu? To je zato što oni to ne žele. Oni žele svoja prava, a ne projekte Srbije na Kosovu. Srbija traži da nešto izvuče iz naše zemlje”, rekao je Kurti.

Kako je dodao, uskoro će u Srbiji početi predizborna kampanja i to će ometati dijalog, zbog „nacionalističkih izjava” tokom nje.

Kurti je rekao i da će tužiti Srbiju i zahtevati ratnu odštetu, da je to „obaveza” i da „niko ne može oprostiti ratne dugove Srbije“, te da je „radoznao da zna odgovor kada stavi dugove na sto”, ali i da smatra da je za dugoročni mir na Balkanu potrebna zajednička deklaracija o miru.

„Mi smo spremni za to. Međutim da li je za to i Srbija”, rekao je Kurti.

On kaže i da očekuje da uskoro sedne u kabinet premijera i da prebrojavanje glasova „povećava pobedu PS”, dok se odlaže formiranje vlade, a, kako je rekao, da je do njega, „u kabinetu premijera bio bi već juče, jer se gube i vreme i sredstva EU”.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još