Đurić: Kurti nema želju za dijalogom

Direktor Kancelarije za Kosoovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je u saopštenju za medije da je očigledno je da je Aljbinu Kurtiju mrtva želja za ikakvim dijalogom i da je, kao političar prošlosti, nezainteresovan za mir i stabilnost u regionu, i bolju budućnost i albanskog i srpskog naroda.

“Nipodaštavajući Zajednicu srpskih optšina, Kurti direktno nipodaštava Evropsku uniju uz čije posredovanje je postignut Briselski sporazum.

Priština punih 6,5 godina, odnosno 78 meseci, 338 nedelja ili 2371 dan, ne ispunjava obaveze preuzete briselskim dijalogom. Jasno je da je namera i budućih vlasti u Prištini, za koji deo međunarodne zajednice misli da su umereniji lideri okrenuti dijalogu, da nastave sa takvom neodgovornom politikom, politikom nestabilnosti i problema”, kaže Đurič u saopštenju.

“Željno iščekujemo jasnu ocenu EU ovakvih stavova lidera kosmetskih Albanaca i pretendenta na mesto premijera privremenih prištinskih institucija o Briselskom sporazumu i obavezama preuzetim u tom procesu.

Kurti ovakvim stavom o ZSO ponovo gazi i ignoriše i volju srpskog naroda. Druženjem sa njemu podobnim Srbima – Radom Trajković, Rašićem i Petrovićem, koji zajedno imaju podršku tri odsto Srba na KiM – Kurti kreira pogrešnu sliku da Srbi sa KiM ne žele ZSO. To su opasne greške, koje je i Srbija činila ranijih decenija, nipodaštavajući volju građana i birajući podobne, a ne legitimne predstavnike drugog naroda za relevante sagovornike.

Kurti iz dana u dan, u odsustvu odgovorne politike za socio-ekonomski napredak i bolji život, pribegava istorijskom revizionizmu i šovinizmu i politici mržnje”, zaključio je Đurić.

Izvor: RKM saopštenje

Comments