• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Kurti je političar ekstrema, navodno trovanje listićima obična “šovinistička farsa”

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da je lider Samopredeljenja Aljbin Kurti, koji govori o tome da je Zajednica srpskih opština daleka prošlost, političar ekstrema, a da je navodno trovanje članova CIK glasačkim listićima iz Srbije najobičnija “šovinistička farsa”.

Đurić je, odgovarajući na pitanja novinara, nakon otvaranja štanda Kancelarije na Sajmu knjiga u Beogradu, rekao da to pokazuje i da je Kurti političar prošlosti, nezainteresovan za budućnost albanskog naroda, ali i za mir u regionu i prošlosti I pozvao ga da se okrene budućnosti, normalnim odnosima sa srpskim narodom.

Rekao je da manipulacije tim glasovima, kao i time da je oko 40.000 listića proglašeno nevažećim,  podgrevaju sumnju da je namera Prištine ,,manipulacija izbornom voljom Srba na KiM“.

On je rekao da se još uvek čeka odgovor prištinskih ,,prevaranata“ iz redova političara i nekih drugih redova, na pitanje kako je moguće da se tako neodgovorno ponašaju prema budućnosti sopstvenog naroda i prema međuetničkim odnosima na Kosovu, kao i prema miru.

„Kakvi su to monstrumi koji lažno optužuju ceo srpski narod na KiM za trovanje, a onda kada se ispostavi da čak i njihovi lekari i njihove laboratorije utvrde na nikakvog trovanja nije bilo, ne da ne kažu izvinite, ne kažu ni ko je odgovoran za to, ne kažu ni ko stoji iza tako monstruoznih optužbi, koje su imale za cilj da etiketiraju sve Srbe na KiM kao trovače“, ukazao je Đurić.

Prema njegovim rečima, to jednonacionalno trovanje je najobičnija šovinistička farsa, koji bi neki sada da gurnu pod tepih.

On je naglasio da želi da postavi pitanje „privremenim predstavnicima institucijama vlasti u Prištini ko je odgovoran za jednonacionalno trovanje, za širenje mržnje, laži i kleveta prema Srbima i za monstruoznu hajku prema srpskom narodu na KiM“.

Takođe, kako je naveo, želi da postavi pitanje i međunarodnoj zajednici da li smo trovali Albance antraksom, novičokom ili nekom drugom „svemirskom tehnologijom“.

Ili Albancima smeta to što su Srbi ujedinjeni oko Srpske liste i da nikakvim pritiscima nisu uspeli da razbiju srpsku slogu na Kosovu, upitao je on.

Đurić je na pitanje kada će biti završeno brojanje glasova istakao da je CIK na putu da postane svetski šampionu u dužini brojanja glasova, uz ocenu da je tu u pitanju vaganje političkih struktura, koje čine tu komisiju i podvukao da je važno da je srpski narod dao jedinstvenu podršku Srpskoj listi, da se opredelio da svoju državu Srbiju

Ocenio je da se Srbija brani i brani KiM i čuvajući srpsku kulturu, istoriju i tradiciju „i danas srpska kultura, istorija i tradicija žive i sijaju punim sjajem, zahvaljujući zajedničkom radu srpskih institucija na KiM“.

Planom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i uz podršku Vlade Srbije, prethodnih nekoliko godina, u periodu od 2014. do 2019. godine obnovili smo više od 60 crkava i manastira, kapela, grobalja i pravoslavnih svetinja, a sve u cilju da sprečimo namere onih koji su mislili da će brišući tragove srpske duhovnosti obrisati i postajanje Srba i Srbije u sadašnjosti i budućnosti, kazao je Đurić.

„Nastavićemo i u budućnosti sa politikom podrške srpskoj kulturi i umetnosti na Kosovu i Metohiji. Podrška srpskoj kulturi je jedan od najboljih odgovora na pritiske sa kojima se suočavamo“, naglasio je direktor Kancelarije za KiM.

Izvor: Kosovo online

Comments

Pročitaj još