Brnabićeva zahvalila Abeu na uravnoteženom stavu u slučaju Kosova i Metohije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boravi u trodnevnoj poseti Japanu. Premijeru te zemlje Šinzu Abeu zahvalila je na balansiranom stavu o pitanju Kosova.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić boravi u poseti Japanu, povodom krunisanja japanskog cara Naruhita. Prvog dana posete premijerka Brnabić sastala se sa premijerom Japana Šinzo Abeom.

Premijer Abe zahvalio je još jednom na gostoprimstvu koje mu je ukazano prilikom posete Republici Srbiji prošle godine i istakao da mu je Srbija ostala u najlepšem sećanju.

Brnabićeva je zahvalila premijeru Abeu na uravnoteženom stavu u slučaju Kosova i Metohije.

“Japan je priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije, međutim u dva najvažnija glasanja na međunarodnoj sceni koja se tiču ovog pitanja, bili su uzdržani, dakle na strani Srbije – glasanja za članstvo Kosova i Metohije u Unesku i Interpolu”, navela je Brnabićeva.

Dodala je i da je Abe pohvalio reforme u Srbiji. “Zamolio me je da prenesem velike pozdrave predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću uz konstataciju da je Srbija najznačajniji partner Japana na Zapadnom Balkanu”, izjavila je Ana Brnabić.

Akcenat na ekonomiji

Predsednica Vlade istakla je da je akcenat tokom sastanka bio na ekonomskoj saradnji dve zemlje, koja je značajno bolja nakon posete premijera Abea Srbiji.

“U Srbiji posluje nekoliko značajnih japanskih investitora, kao što su Japan Tobacco International (JTI) koji je odlučio da proširi svoju proizvodnju, Toyo Tires koji je najavio dolazak u Inđiju što će biti jedino predstavništvo ovog japanskog giganta u Evropi, Azaki koji treba da zaposli 1.700 ljudi”, podsetila je Brnabićeva.

Ukazala je da ju je Abe upoznao sa još zainteresovanih investitora iz Japana u oblastima prehrambene industrije i poljoprivrede.

Predsednica Vlade sutra nastavlja posetu Japanu prisustvom na krunisanju japanskog cara Naruhita, kome će prisustvovaće 2.600 gostiju iz celog sveta, 

Zvanična ceremonija krunisanja cara Naruhita biće održana šest meseci nakon što je nasledio presto od svoga oca cara Akihita koji je abdicirao u aprilu ove godine.

Izvor: RTS

Comments