• Početna>
  • Vesti>

Gračanica: Helena Popović najbolja glumica na FEDRAS-u

Mlada glumica Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“ , Helena Popović, sinoć je na FEDRAS-u dobila, odlukom žirija publike, priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi „Ničija deca“

Mladi glumci su na sceni Kulturnog centra u Malom Crniću izveli predstavu „Ničija deca“, a prema mišljenju publike, žirija i drugih učesnika ostavili su snažan utisak, saopšteno je iz Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“.

Predsednik žirija Cisana Murusidze je ocenila da su se mladi amateri iz Gračanice, kao najmlađi učesnici festivala, uhvatili u koštac sa veoma teškim tekstom. Glavni junaci predstave su mladi ljudi sa Kosova i Metohije koji su u ratu 1999. godine izgubili sve.

„Oni žive bez ličnih dokumenata, bez stalnog posla, bez smeštaja ,u jednom logoru koji se zove Kosovo i Metohija i pokušavaju da srede svoj život. Iako po godinama mladi, ova deca su nam na jedan veoma uverljiv i ubedljiv način dočarali svu tragediju rata 1999. godine“, istakla je Cisana Murusidze.

Izuzetne lepe utiske iskazali su i članovi žirija.

Član žirija, Lidija Vukićević je dodala da su amateri iz Gračanice sa ovim složenim dramskim tekstom ostavili snažan utisak, da je svaki od mladih glumaca uložio veliki trud da prenese gledaocima život na Kosovu i Metohiji za vreme i nakon rata 1999. godine. Ona je posebno izdvojila glumicu Tamaru Ristović koja je igrala devojku koja traži svoje roditelje nestale u ratu.

Drgi član žirija, dramski umetnik Aleksandar Dunić je naglasio da glumci amateri iz Gračanice poseduju ogroman glumački potencijal i preporučio im da nastave da se bave dramskim stvaralaštvom.

„Vi ste ogromna naša radost, razgalili ste nam srca i doveli do tuge načinom na koji ste prikazali život na Kosovu i Metohiji za vreme rata 1999. godine i u prvim godinama nakon rata“, poručio je Dunić.

Reditelj predstave Mihailo Laptošević nije krio zadovoljstvo zbog uspeha mladih glumaca iz Gračanice.

„Jako sam zadovoljan kako su se deca snašla u potpuno novim uslovima, na mnogo manjem prostoru, sa mnogo manje mogućnosti koje nudi scena u Malom Crniću. Oni su se fantastično snašli, svi do jednog i to posle devet sati puta i tročasovnog zadržavanja na administrativnom prelazu Merdare“.

Ovogodišnji Festival dramskih amatera sela Srbije, 48. po redu, zbog velikog interesovanja je imao dva paralelna programa, takmičarski i revijalni. U takmičarskom programu su učestvovali amaterska pozorišta iz Krnjeva, Surduka, Grabovca, Srpske Crnje, Blaca, Kostolca, Despotovca, Gračanice i Mišara.

U revijalnom delu programa, publika je videla amaterska pozorišta iz Malog Crnića, Ćuprije, Kostolca, Banatskog Karađorđeva, Petrovca na Mlavi i Sivca.

Odlazak predstave „Ničija deca“ na 48. Festival dramskih amatera sela Srbije pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja vlade Republike Srbije i Opština Gračanica.

Izvor Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još