Zaharova: Rusija ne menja stav po pitanju Kosova

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, na brifingu u Moskvi istakla je da je Kosovo samo pokušaj ,,određenog broja zemalja da se nasilnim putem progura priznanje te problematične teritorije”, prenosi Sputnjik.

Zaharova je povodom izjave novog šefa diplomatije EU Žozepa Borela da ukoliko Kina, Indija i Rusija ne priznaju Kosovo, ono neće biti država, istakla da se sa tom tvrdnjom ne slaže.

„Nisam saglasna sa njim, jer Kosovo i tako nije država, već je pokušaj određenog broja zemalja da se nasilnim putem progura priznanje te problematične teritorije u vidu državnosti. To nije država“, rekla je ona.

Zaharova je podsetila na stav Rusije po pitanju Kosova, “da je pitanju grubo kršenje međunarodnog prava i povreda suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, kao i da sve to stoji u odgovarajućim rezolucijama Saveta bezbednosti UN, koje niko još uvek nije ukidao”.

Ocenila je i da se trenutna situacija svodi na to da se sve te rezolucije ne poštuju, da one „kao da ne važe, te da su sve te zemlje prekršile te rezolucije, priznavši Kosovo za suverenu državu“.

„Možemo koliko god hoćemo o tome da razgovaramo, ali prošlo je mnogo vremena i ceo svet je uvideo pokušaje da se određeni postupci opravdaju. Što više svi oni koji su donosili odluke budu nastavili da govore da je Kosovo država, ništa se od toga neće promeniti, sve će ostati samo na rečima. Celo to pitanje i dalje je u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Ništa im nije uspelo“, zaključila je Zaharova.

Izvor: Kosovo online

Comments