• Početna>
  • Vesti>

Ešton: Od Srbije nije traženo da prizna Kosovo, ni od Kosova da sebe negira kao državu

Jedan od učesnika ovogodišnjeg Beogradskog bezbednosnog foruma, bivša visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, pod čijim je okriljem počeo dijalog Beograda i Prištine 2012. godine, istakla je danas da ni od jedne strane nije traženo da pređe crvenu liniju, odnosno da od Srbije nije traženo da prizna Kosovo, niti od Kosova da sebe negira kao državu, već je cilj EU bio da se dijalogom olakša život običnih ljudi, prenosi Tanjug.

“Ljudima treba govoriti kakva će im biti budućnost, posebno mladima, govoriti im o tome da ovaj region treba da bude mesto gde će želeti da nastave život, koji će se uklopiti u jednu širu, optimističniju sliku”, kazala je Ešton.

Ona navodi da je fotografija nakon postizanja prvog Briselskog sporazuma sama po sebi slala jaku poruku, ali da je nažalost otada prošlo šest godina, a da sporazum nije primenjen.

“To je bio prvi sporazum, nikako nije bila ideja da bude i poslednji”, kazala je Ešton.

Upitana da li su predstavnici Beograda i Prištine imali tu svest o hitnosti rešavanja kosovskog pitanja, bivša visoka predstavnica EU, ocenjuju da nema sumnje da su predstavnici obe strane na razgovore došli sa tim ciljem.

“Sami su rekli da su nervozni i to su i bili i počeli su da pričaju o praktičnim elementima, kako mogu da idu napred da se olakša život ljudima”, zaključila je Ešton.

Izvor Tanjug

Comments

Pročitaj još