• Početna>
  • Vesti>

59 godina Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini

Filozofski fakultet Univerziteta Priština obeležio je svečanom akademijom  59 godina osnivanja najstarije visokoškolske ustanove na prostoru Kosova i Metohije.

Dekanica fakulteta Prof.Dr Mirjana Lončar Vujinović rekla je u obraćanju da Filozofski fakultet već 59 godina istrajava na svom prosvetiteljskom putu. „Mi danas s posebnim ponosom naglašavamo činjenicu da  Filozofski fakultet predstavlja najstariju visokošolsku ustanovu na prostoru Kosova i Metohije, svojevrsni obrazovno-vaspitni svetionik koji svojom svetlošću obasjava, ne samo ovu svetu kosovsko-metohijsku zemlju već čiji zraci ozaruju daleko šire horizonte. On je istinsko ishodište 59 generacija mladih koji predstavljaju društvenu elitu našeg naroda i države“ rekla je Lončar Vujinović.

Istakla je da je za 59 godina fakultet prošao put obeležen brojnim uspesima i usponima, ali i iskušenjima i poteškoćama koje su prevazilažene, neprestano težeći modernizaciji i podizanju kvaliteta obrazovno-vaspitnog procesa.

Značajna pažnja posvećuje se negovanju nastavno-naučnog podmlatka, rekla je dekanica i dodala da fakultet danas predstavlja značajnu naučno-istraživačku ustanovu o čemu svedoče dva projekta koje finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. „Tri međunarodna interdisciplinarna naučna skupa  „Nauka bez granica“ , zbornik radova sa 4 sveske godišnje, brojne monografske publikacije, čiji su autori naši nastavnici i saradnici“ rekla je Lončar-Vujinović.

Predsednik Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta, student istorije  Luka Jovanović rekao je da je 59 godina ovaj fakultet delio sudbinu srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije. „A iz njega su uprkos svemu u naord svake godine odlazili neki novi Dositeji sa svojim glagoljanjem šireći prosvetiteljsku reč“ rekao je Jovanović i istakao da je studentski parlament postigao velike rezultate.  „Istaknuti smo član Studentske konferencije Univerzita Srbije i Evropske stundetske unije, a o našim aktivnostima dovoljno govori i činjenica da smo među 25 Filozofskih i Filoloških fakulteta iz zemlje i regiona uspeli da se izborimo da budemo organizatori studentskih igara za 2020. godinu” istakao je Luka Jovanović.

Najboljim studentima svih 10 katedri ovog fakulteta dodeljene su i novčane nagrade, a u ime svih njih obratila se Milica Marjanović.

U prigodnom kultuno-umetničkom programu učestvovali su studenti Filozofskog i Fakulteta umetnosti i članovi Crkvenog hora „Nušić“ na čelu sa Petrom Rakićem.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još