Svečano obeležen završetak gradnje krova “Dnevnog centra Podrži me – 9. januar”

U Dnevnom centru „Podrži me  – 9. januar“ u Mikro naselju u Kosovskoj Mitrovici svečano je obeležen završetak igradnje krova.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov, predsednica Udruženja roditelja dece sa posebnim potrebama „Podrži me“ iz Kosovske Mitrovice Ivana Rakić i Radoš Petrović privrednik i izvođač radova kao i mališani iz ovog Udruženja sa svojim roditeljima i prjiateljima.

Predsednik Odbora za pomoć Srbima na KiM Milorad Arlov je tom prilikom istakao da su do pre 10 meseci imali samo ideju a da je već danas stvar skroz drugačija.

„Ovo je veliki dan i za Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Republke Srpske kao i da ovo Udruženje i za sve one kojima će koristiti. Pre 10 meseci nismo imali ništa, imali smo samo ideju i dobru volju. Danas se nalazimo u jednom objektu koji ima 700m2 koji je predviđen za decu i mlade sa posebnim potrebama“ rekao je Arlov.

Arlov dodaje da su imali nesebičnu pomoć pri izvođenju radova.

„Moram da se zahvalim humanosti Republike Srpske, pojedinim preduzećima sa KiM, firmi „RP Invest 1980“ vlasnika Radoša Petrovića, koji inače gradi ovaj objekat i koji nas je već dva puta obradovao. Gradnja samog objekta sistemom „Ključ u ruke“ košta oko 216 hiljada evra, ali je Radoš rekao da odma odbijemo 20 odsto od toga , da će on izvoditi radove besplatno a da ćemo mi platiti samo materijal. Mi smo 18. avgusta, dan pre Preobraženja pokrenuli izgradnju. Rekli su nam da imamo sredstava da počnemo izgradnju i dođemo do prve faze a onda je on rekao da će ovu zgradu staviti pod krov a vi ćete dati koliko imate i ostalo ćemo namiriti kada stanemo. To je ogromna pomoć jer smo se samo pre 2 meseca nalazili na ledini. Ovo je bio veliki projekat za Nevladine organziacije, za Udruženje, za Odbor a tu je najviše pomogla Republika Srpska. Veliki teret je spao i na Odbor za pomoć Srbima na KiM iz Republike Srpske koji ja vodim“ navodi Arlov.

Arlov ističe da će kabinet gradonačelnika Banja Luke dodatno pomoći izgradnju sa još 10.000 KM.

„Nije to jedini projekat, projekat je i dolazak dece na Kosovo i Metohiju. Samo da znate Republika Srpska celo vreme živi i proživljava sa vama. Mi vas najbolje razumemo od svih i taj motiv pomoći ovoj deci je motiv iz Republike Srpske. Posebno me je obradovala vest da će u ovaj projekat uložiti još 10.000 maraka iz kabineta gradonačelnika Banja Luke. Mi akciju nastavljamo dalje i od 1. novembra u Republici Srpskoj ide nova akcija koja će trajati do 31. decembra i verujem da ćemo skupiti sredstva da gospodinu Petroviću damo ono što je uloženo i krenemo dalje“ rekao je Arlov.

Predsednik Odbora za pomoć Srbima na KiM ističe da će SPC kao i narod Republike Srpske uvek sa svojim narodom i pomagati koliko su u mogućnosti.

„I danas osećam muku srpskog naroda ovde na KiM jer se ovde jedino dve stvari ne menjaju a to su da Srpska pravoslavna crkva uvek stoji uz svoj narod a kako se bilo ko menja, muka srpskog naroda ostaje i vi računajte da smo sa vama. Ovo Udruženje je napravilo veliki korak i ukazalo na probleme za nepune dve i po godine. Republika Srpska i Odbor za pomoć Srbima na KiM je sa njima od samog početka i našu podršku i pomoć će imati uvek. Ovih 700m2 je posvećeno ovim ljudima, njihovim porodicama, kako bi mogli lakše da idu kroz život“ rekao je Arlov.

Radoš Petrović, glavni izvođač radova, ističe da od samog početka nije oklevao da pomogne.

„Nije bilo nikakvih nedoumica još prvog dana kada su mi se obratili i rekli šta im treba kako bi izgradili ovaj objekat. Odmah sam pristao na uslove i pritom pomogao koliko sam mogao sa mojom firmom. Meni je drago da pomažem u ovakvim prilikama i uvek sam tu da pomognem onoliko koliko mogu“ rekao je Petrović.

Predsednica Udruženja roditelja dece sa posebnim potrebama „Podrži me“ Ivana Rakić je kazala da ovo Udruženje broji dosta prijatelja i da im je takva podrška od izuzetnog značaja jer je izgradnja ovog Centra preko potrebna.

„Svi ste zaista pokazali koliki ste prijatelji, zato što ste došli u ovolikom broju i znamo ko nas podržava već treću godinu za redom. Pre svega moram da se zahvalim Odboru za pomoć Srbima na KiM, predsedniku Miloradu Arlovu, Radošu Petroviću jer je to zaista najveća donacija našem Dnevnom centru i to je za svaku pohvalu i nadam se da će Radošev primer videti i ostali privatnici ili ljudi koji se bave svojim biznisom i pomoći ovoj deci. Zaista sam ponosna što smo danas u ovom prostoru. Kao majka deteta sa posebnim potrebama uvek sam maštala o nečemu sličnom. Danas već vidim da ćemo uz ovakve prijatelje ovo uspeti da sagradimo. Zahvalna sam Republici Srpskoj i moram da pozdravim ljude koji rade u Udruženju jer su oni moja velika podrška, svoje volontere, porodice, decu i roditelje. Ovo je njihova snaga i moramo da se vodimo time i što pre završimo ovaj Dnevni centar koji je preko potreban Kosovu i Metohiji“ zaključila je Rakić.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments