Stefanović uoči sednice: Prijem Kosova u Interpol ugrozio bi borbu protiv kriminala

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović zahvalio je, uoči početka sednice Generalne skupštine Interpola u Čileu, svima koji poštuju teritorijalni integritet Republike Srbije. Upozorio je da bi eventualni prijem Kosova u Interpol imao dalekosežne posledice i ugrozio borbu protiv kriminala u svetskim okvirima.

Na dnevnom redu sednice Generalne skupštine Interpola, koja počinje danas i trajaće do petka, biće razmatran zahtev Prištine za prijem u tu međunarodnu policijsku organizaciju.

Nebojša Stefanović predvodi srpsku delegaciju koja radi na tome da i ove godine ovaj zahtev bude odbijen.

Ovogodišnje zasedanje Interpola održava se u Santjagu u Čileu, gde su u toku završne pripreme za ovaj veliki policijski skup.

Stefanović je u Čileu razgovarao sa Daćijem Duanom, šefom kineske delegacije na Generalnoj skupštini Interpola, o argumentima Republike Srbije protiv prijema Kosova u tu međunarodnu policijsku organizaciju i istakao da se nada da politika neće zameniti policijski rad.

Šef kineske delegacije Daki Duan potvrdio je podršku Narodne Republike Kine teritorijalnom integritetu Republike Srbije i njihovu nepromenjenu poziciju prema zahtevu Kosova za prijem u Interpol.

Izvor: RTS

Comments