Pozicija Kine nepromenjena, protiv članstva Prištine u Interpolu

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je u Čileu sa Dakijem Duanom, šefom kineske delegacije na Generalnoj skupštini Interpola. Šef kineske delegacije potvrdio je podršku NR Kine teritorijalnom integritetu Srbije i njihovu nepromenjenu poziciju prema zahtevu takozvanog Kosova za prijem u Interpol.

Nebojša Stefanović je rekao da bi eventualni prijem doveo do duboke podele ove najstarije međunarodne policijske organizacije i ugrozio buduću borbu protiv kriminala u svetu.

Ministar Stefanović, koji predvodi srpsku delegaciju na 88. Generalnoj skupštini Interpola u Santjagu, naglasio je i da bi eventualnim ulaskom takozvanog Kosova došlo do zloupotrebe Interpola i da bi politika zamenila policijski rad.

Stefanović je podsetio i da je veliki broj zemalja članica Interpola prošle godine na zasedanju u Dubaiju odlučno rekao da se protivi prijemu takozvanog Kosova i da su delegati dovedeni u neprijatnu situaciju, da posle svega 11 meseci ponovo glasaju o istom pitanju.

Šef kineske delegacije Daki Duan potvrdio je podršku Narodne Republike Kine teritorijalnom integritetu Republike Srbije i njihovu nepromenjenu poziciju prema zahtevu Prištine za prijem u Interpol.

I Stefanović je istakao da Republika Srbija podržava politiku jedne Kine.

Izvor RTS

Comments