• Početna>
  • Vesti>

EU traži poštivanje Ustava Kosova pri formiranju vlasti

Čelnik Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti je rekao da u vladi koju će voditi neće biti ministara iz Srpske liste, jer ona ne priznaje Kosovo.

Ustav se mora poštovati prilikom formiranja nove vlade Kosova, poručila je glasnogovornica Europske unije Maja Kocijančič, nakon što je čelnik Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti rekao da u vladi koju će voditi neće biti ministara iz Srpske liste.

Uoči razgovora o formiranju nove vlade Kosova, koju će najvjerojatnije činiti Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, ona je za Gazetu Express rekla da se EU raduje formiranju nove vlade čim se, kako je navela, dovrše odgovarajuće procedure, prenosi Tanjug.

“Ovo je važno kako bi Kosovo moglo brzo nastaviti rad na reformama za podršku ekonomskom i socijalnom razvitku, kao i vladavini zakona, u primjeni Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i Kosova i na dijalogu sa Srbojom, koji će voditi EU”, kazala je Kocijančič.

Kurti ne želi Srpsku listu

Prema njezinim riječima, EU očekuje da svi politički akteri budu posvećeni tim procesima, koji su “od suštinske važnosti za budućnost Kosova, kao i da napreduju na njegovom europskom putu i, što je najvažnije, u korist građana Kosova i cijele regije”.

Kurti je prethodno rekao da ne želi razgovarati sa Srpskom listom jer ona ne priznaje neovisno Kosovo.

U Ustavu Kosova, navodi Kosovo Online, ne postoji mogućnost da većina odluči o manjini.

Izvor: Agencije

Comments

Pročitaj još