Dačić: Za pohvalu saradnja srpskih institucija sa Misijom OEBS na KiM

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da Srbija ostaje pouzdan partner Misiji OEBS-a i nastaviće da podržava napore te organizacije u postizanju konsenzusa oko suštinskih pitanja.

On je u autorskom tekstu za Blic ocenio da je “značajna ekspertska podrška koju OEBS pruža našim organima i institucijama, a posebno kada je reč o izradi medijske strategije”. Prema njegovim rečima – “veoma cenimo i saradnju sa OEBS-om u cilju poboljšanja izbornog procesa”.

On je dodao da je za pohvalu i saradnja srpskih institucija sa Misijom OEBS na Kosovu u teškim i složenim okolnostima, kada Priština krši postignute dogovore i srpskom narodu postavlja razna ograničenja, poput zabrane korišćenja srpskih dokumenata na izborima.

“To znači uskraćivanje prava glasa svima onima koji ne priznaju nezavisnost Kosova, što je suprotno svim zaključcima i razgovorima u okviru dijaloga Beograda i Prištine”, dodao Dačić.

Ministar je podsetio da Priština zabranjuje i posete srpskim zvaničnicima, iako je to pitanje regulisano Briselskim sporazumom.

“Priština je verovatno očekivala da će na vanrednim izborima biti izabrani Srbi koji će biti pod njenim uticajem, ali su rezultati pokazali da Srpska lista uživa veliko poverenje srpskog naroda na KiM, osvojivši svih 10 mandata u parlamentu”, naglasio je Ivica Dačić.

Izvor Tanjug/Kosovo Online

Comments