Han: Očekujem suspenziju taksi i nastavak dijaloga

Odlazeći komesar za pregovore o proširenju Johanes Han kaže da nakon izbora na Kosovu očekuje suspenziju taksi i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

“Nadam se da će se to desiti što je pre moguće, jer Žozep Borel je spreman da počne suštinske razgovore o konačnom rešenju”, poručio je Johanes Han.

Na pitanje o mogućem “sistemu reciprociteta” umesto ukidanja taksi, što su pominjli novoizabrani lideri kosovskih Albanaca, Han kaže da postoji sistem regionalnog ekonomskog prostora koji podrazumeva da nema carina među zemljama Zapadnog Balkana.

“To je ono što EU podržava”, istakao je Han.

Han je tokom okruglog stola koji je organizovao za briselske dopisnike sa Zapadnog Balkana ocenio da će za nekoliko nedelja, kada se uspostavi nova Evropska komisija, EU nastaviti svoju ulogu posrednika u dijalogu Beograda i Prištine.

“To nije nešto što možemo da delegiramo nekim zemljama članicama. Na nama Evropljanima je da vodimo taj proces. Isto važi i za druge globalne igrače”, zaključio je Han.

Kada je u pitanju moguća promena ili korekcija granica kao deo sporazuma Beograda i Prištine, Han kaže da je to samo jedan od elemenata u procesu pregovora, te podseća na da je jedini uslov koji postavlja EU da da nijedan bilateralni sporazum ne može biti na štetu regionalne stabilnosti.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments