• Početna>
  • Vesti>

Osmani potvrdila spremnost LDK da uđe u koaliciju sa Samoopredeljenjem

„Građani su uspostavili novu vladu koju treba da čini dosadašnja opozicija. Za mene druge alternative nema. Koalicija LDK i Samoopredeljenja suočiće se sa brojnim izazovima, ali treba da ima samo jedan interes: interes građana Kosova“, napisala je na svom Fejsbuk profilu kandidatkinja LDK za kosovsku premijerku, Vjosa Osmani.

Ovo je prvi javni istup Osmani kojim se jasno izjašnjava da je za formiranje koalicije sa Samoopredeljenjem, iako je i ranije slala poruke da je LDK spremna da na ovu temu razgovara sa pobednikom nedeljnih izbora za kosovski parlament i liderom Samoopredeljenja, Aljbinom Kurtijem.

Kako to vidi Osmani, građani su na izborima prošle nedelje glasali ne samo za promenu, već i kako bi kaznili „loše upravljanje“ prethodne vlade, a zahvalila se građanima i aktivistima ove stranke što su za samo mesec dana uspeli da vrate izborne rezultate LDK na one koje je ova stranka imala na izborima 2004.

Iako se i dalje čeka na rezultate glasova van Kosova i uslovnih glasova, po trenutnoj raspodeli mandata, LDK će imati 30 poslanika, dok će Samoopredeljenje osvojiti 31 mandat. To znači da koalicija LDK i Samoopredeljenja sama može da osigura potrebnu većinu of 61 glasa kako bi formirali vladu.

U sinoćnjem ekskluzivnom intervjuu za KTV, Kurti je najavio sastanak sa Osmani i Isom Mustafom za sutra.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još