Kurti sa Grenelom: Sadržaj sporazuma sa Beogradom važniji od roka za njegovo postizanje

U ambasadi SAD u Prištini lider Pokreta samoopredeljenja Aljbin Kurti i član predsedništva Glauk Konjufca sastali sa specijalnim izaslanikom američkog predsednika za Kosovo i ambasadorom SAD u Nemačkoj Ričardom Grenelom i ambasadorom SAD na Kosovu Filipom Kosnetom, objavio je pokret Samoopredeljenje putem svoje zvanične Fejsbuk stranice.

“Ambasador Grenel je čestitao čelnicima Samopredeljenja na prvom mestu na nedeljnim parlamentarnim izborima 6. oktobra i želeo je da čuje njihovo mišljenje i stav o mogućnosti sporazuma sa Srbijom pre nego što otputuje u Beograd”, saopšteno je iz Samoopredeljenja.

Kako je navedeno, Grenel je naglasio da je neusklađenost Kosova sa Srbijom glavna prepreka stranim ulaganjima u kosovsku ekonomiju.

Što se tiče dijaloga sa Beogradom, Kurti je rekao “da su sadržaj i proces sporazuma važniji za njegovu održivost nego vremenski okvir za to”.

Na kraju sastanka sagovornici su se saglasili da treba uspostaviti novu kosovsku vladu što je pre moguće i da će nastaviti redovnu i učestalu komunikaciju, piše u saopštenju Samoopredeljenja. 

Kurti je izrazio zahvalnost na američkoj ulozi i podršci Kosovu u ratu i miru i izraazio spremnost da u svojstvu novog premijera Kosova produbi saradnju sa SAD.

“Saglasio se sa ambasadorom Grenelom da je Kosovu potreban ekonomski razvoj i strane investicije, ali problem je posebno velika korupcija u državi koja stvara nesigurnost koja plaši preduzeća, široko rasprostranjeno siromaštvo stanovništva, kao i otežan pristup finansijama za preduzeća zbog visokih kamata na bankarske kredite”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: RTS

Comments