• Početna>
  • Vesti>

“Kurti ne može da odlučuje o sudbini Srba na Kosovu”

Aljbin Kurti ne može da odlučuje o sudbini srpske manjine na Kosovu, izjavio je danas, Enver Hasani, bivši predsednik kosovskog ustavnog suda, povodom izjave predsednika Pokreta Samoopredeljenje da o formiranju vlade neće razgovarati sa predstavnicima Srpske liste.

Kako je prenosi Koha, Hasani je ukazao da je kosovski ustav po tom pitanju jasan i predviđa dve mogućnosti.

“Prva mogućnost je kada se srpski ministri predlažu iz sastava poslanika u Skupštini i u ovom slučaju je neophodno konsultovanje sa Srpskom listom kao pobednicom izbora”, naveo je Hasani.

Ako se, pojašnjava Hasani, kandidati za ministre i njihove zamenike predlažu van parlamenta, onda takva odluka zahteva većinsku podršku parlamenta.

Prema Hasanu, za smenu ministara nije potrebno formalno odobrenje, jer je, kako kaže, to politički proces koji se meri političkim kriterijumima ravnoteže političkih snaga.

“Ali opet, imenovanje novog ministra iz redova Srba treba da bude iz Srpske liste i ne može da bude predložen bilo ko drugi u ime srpske zajednice, ukoliko ne postoji odobrenje srpske stanke i stranaka koje su na izborima osvojile više od pet odsto srpskih glasova”, izričit je Hasani.

Srpska je na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosovu osvojila 52.613 glasova, ili 6,64 odsto, a na osnovu 99,25 odsto glasova.

“Kao što se vidi, u ustavu ne postoji mogućnost da većina odluči o sudbini manjine. Ovo je osnovni kvalitet kosovske ustavne demokratije koji se naziva ‘konsocijaciona demokratija’ i definisana je članom 96, stav 5 Ustava”, jasan je Hasani.

Izvor RTK2

Comments

Pročitaj još