Da li i Turska „okreće ploču“ oko Kosova

Nema nikakve promene u tretiranju „Kosova“ kao nezavisne države ni od strane Turske ni drugih država. Razlika je samo u ideološkoj i političkoj pozadini izmenjene retorike.

Šta se dogodilo za proteklih šest godina da predsednik Turske promeni retoriku po pitanju Kosova? U oktobru 2009. u Prizrenu je poručio kako je Kosovo Turska, a Turska Kosovo, a danas u Beogradu da će biti saglasan s onim rešenjem za Kosovo o kome se dogovore Beograd i Priština.

Ono što je zvanična Moskva uvek potencirala, da će podržati ono rešenje koje bude prihvatljivo za Beograd, odnosno za obe strane i u tome bila usamljena jer se uvek insistiralo samo na tome da Beograd prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, danas dobija podršku sa raznih strana. Od Amerike, do Turske. Da li je u pitanju suštinska promena stava, ili samo retorike koja bi novom taktikom na mala vrata trebalo da dovede do onoga za šta su se sve vreme neuspešno zalagali.

Nekadašnji ambasador i univerzitetski profesor, islamolog Darko Tanasković smatra da nova retorika predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana ne znači da je Ankara, koja je među prvima priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova, promenila svoj odnos prema njemu.

Nova samo retorika

„Promena Erdoganove političke i diplomatske retorike u vezi sa ’Kosovom‘ uslovljena je s jedne strane spoljnopolitičkim i ekonomskim kursom jačanja svestrane saradnje sa Srbijom, a sa druge promenom odnosa prema ovom problemu i u delu međunarodne zajednice koji je do pre izvesnog vremena insistirao na državnom statusu ’Kosova‘ kao činjenici i svršenoj stvari, koju Srbija samo treba da prihvati“, kaže Tanasković za Sputnjik.

On napominje da su u tom kontekstu pregovori Beograda i Prištine sagledavani kao put kojim bi se rešila neka praktična pitanja, a Beogradu u domaćoj javnosti olakšalo da se ta gorka pilula proguta.

„U suštini, Turska svoj stav u vezi sa nezavisnošću ’Kosova‘ nije promenila niti će ga promeniti, ali je i ovo prilagođavanje retorike realnim regionalnim i širim okolnostima pozitivno i značajno“, ukazuje sagovornik Sputnjika.

Na pitanje šta stoji iza promene u sagledavanju rešavanja kosovskog pitanja u pojedinim zemljama Zapada, između ostalih i u SAD, Tanasković smatra da tu nema promena u tretiranju takozvanog Kosova.

Izvor Sputnik

Comments