Orden Svetog Save patrijarhu Irineju, Vučiću i Dodiku

Beograd, 8. oktobra 2019.- Srpski patrijarh Irinej, predsednik Srbije Aleksandar Vucic i clan Predsednistva BiH Milorad Dodik, odlukom Sinoda SPC, odlikovani su Ordenom Svetog Save prvog stepena. Najvise crkveno priznanje predsedniku Vucicu i Miloradu Dodiku urucio je patrijarh Irinej. PREDSEDNISTVO SRBIJE

Srpski patrijarh Irinej, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsedništva BiH Milorad Dodik, odlukom Sinoda SPC, odlikovani su Ordenom Svetog Save prvog stepena.

Orden Svetog Save prvog stepena je najviše priznanje Srpske pravoslavne Crkve kojim se odlikuju duhovna i svetovna lica za posebne zasluge za crkvu, na duhovnom, obrazovnom i humanitarnom polju.

Patrijarhu SPC orden je uručio mitropolit Dabrobosanski Hrizostom, koji je istakao da je Irineju orden dodeljen za “dugogodišnji predani arhipastirski rad i mudrost i odgovornost pokazanu na tronu predstojatelja SPC”.

Najviše crkveno priznanje predsedniku Vučiću i Miloradu Dodiku uručio je patrijarh Irinej.

Orden svetog Save ustanovljen u vreme patrijarha Germana i podeljen je na tri stepena koji se međusobno razlikuju po bojama lenti i samih insignija: prvi koji je bele boje, drugi crvene, a treći stepen je plave boje.

Ordenom prvog reda do sada su odlikovani svi patrijarsi Srpske pravoslavne crkve, a između ostalih i ruski patrijarh Aleksej Drugi, ruski predsednik i premijer Vladimir Putin I Dmitrij Medvedev, pisac Aleksandar Solženjicin, srpski akademici Dejan Medaković, Matija Bećković, reditelj Emir Kusturica, sportisti Novak Đoković, Dejan Bodiroga, Vlade Divac, francuski humanitarac Arne Gujon…

Orden Svetog Save dodeljuje se od 1882. godine, uglednim ličnostima i institucijama koje su svojim delanjem, trudom i učinkom doprinele ugledu i boljitku srpskog naroda i srpske pravoslavne crkve.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još