• Početna>
  • Vesti>

Gradska biblioteka “Vuk Karadžić” predstavila mlade poete u okviru “Dečije nedelje”

U okviru obeležavanja “Dečije nedelje” u gradskoj biblioteci “Vuk Karadžić” u Kosovskoj Mitrovici održana je promocija mladih poeta kroz recitovanje pesama.

Direktor gradske biblioteke Milan Mihajlović je tom prilikom kazao su “mladi stvaraoci” već dobro poznati publici.

“Gradska biblioteka odlučila je da se pridruži ovoj akciji kao i svake godine, tako što ćemo predstaviti naše mlade stvaraoce u našem gradu. Mnoge od njih ste upoznali na takmičenjima o literarnom stvaralaštvu ali i kroz recitatorska umeća, kroz pesmu i igru, jer su oni i članovi našeg crkvenog hora “Branislav Nušić” ali i Kulutrno-umetničkih društava.

Profesor sprskog jezika u OŠ „Branko Radičević“ Nikola Pačariz je rekao da uz pomoć mladih umetnika i stvaraoca, stariji bolje upoznaju svet oko nas.

“Više puta smo se ovde okupljali a ovog puta jednim lepim povodom, da pozdravimo naše mlade stvaraoce. Sta reći za ove mališane koji stvaraju i pišu? Oni svet gledaju nekim drugim očima a ne kao mi odrasli . Njihov svet je ne samo svet lepršavog detinjstva i mladosti već i svet prirode i cveća” rekao je Pačariz.

Anđela Babincev, učenik OŠ “Branko Radičević”, koja se pisanjem bavi duži niz godina i koja je osvajala mnoge nagrade na raznim literarnim konkursima, ističe da piše stihove koji nas uvode u svet odraslih.

Profesorka srpskog jezika u OŠ “Sveti Sava” Bojana Branković Đoković je kazala da recitatorska sekcija odavno postoji u toj školi i da su danas izdvojili članove a to su Tarija Hodža i Jovana Jovanović, talentovane učenice i glumice, koje su se predstavile svojim stihovima.

Predstavili su se i oni koju su malo stariji, srednjoškolci, đaci mitrovačke Gimnazije.

Aleksandar Kasalović, učenik druge godine Gimnazije piše od četvrtog razreda a već u šestom razredu je njegova pesma našla mesto u najstarijem časopisu za kulturu „Danica“. On je takođe i član hora “Branislav Nušić a predstavio se pesmom “Moj deda”.

Prisutnima se predstavila i Darija Mašković, učenica mitrovačke gimnazije, koja je svoju publiku prošle godine obradovala novom zbirkom pesama. Pesme kako sama kaže piše od svoje 14 godine a osvajala je nagrade iz oblasti književnosti, muzike i recitovanja. Njena biografija tek nastaje a od sledeće subote biće bogatija za još jedno priznanje. Reč je o zaveštanju pesnikinje Milene Jovović, koja će joj u podne, 12. oktobra, biti uručena u rodnom mestu pomenute umentice u Dobrači kod Gruže.

“Uvek nastaje radost u gradskoj bilbioteci kada mališani ispune ovaj prostor. Naravno radost je kada se družimo sa knjigom , a posebno kada su tu oni nadareni koji znaju da čitaju i šta čitaju. Ovo je pravi doživljaj posebno u okviru “Dečije nedelje” i kada imate mlade stvaraoce koji pokazuju ono što je u njihovom srcu i njihovoj duši, a oni su najbezbolniji sa svojim stihovima, ponašanjem, kazivanjem a to je ono što sve nas starije oplemenjuje ali nas i pospešuje za neke nove poduhvate u smislu kulture i kulturnih aktivnosti. Veliki je događaj i 30 godina od konvencije o pravima dece. Velika zahvalnost opštini i Privremenom organu opštine Kosovska Mitrovica i Odeljenju za društvene delatnosti što su izabrali našu bilbioteku da bude deo ovoga” istakao je direktor gradske biblioteke Milan Mihajlović.

Organizator događaja je Odeljenje za društvene delatnosti opštine Kosovska Mitrovica

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još