• Početna>
  • Vesti>

Posle izbora na KiM: Vašington navija za vladu Tačija i Mustafe?

Pobeda Aljbina Kurtija iz Samoopredeljenja na izborima održanim u nedelju na Kosovu i Metohiji mogla bi da se ispostavi kao Pirova, jer Vašington iznenada ubacuje u igru koaliciju Hašima Tačija i Ise Mustafe za formiranje buduće vlade u Prištini.

Prema našim informacijama, udruživanje predsednika privremenih institucija u pokrajini, Tačija, i Mustafe, lidera Demokratskog saveza Kosova (DSK), jedna je od tri moguće postizborne kombinacije za sastavljanje nove vlasti. Ukoliko ovaj scenario prevagne, Tači, odnosno njegova Demokratska partija Kosova (DPK), koju sad vodi Kadri Veselji, i Mustafa moraće da zakucaju i na vrata Srpske liste, čijih će im 10 osvojenih poslaničkih mandata biti potrebno za formiranje većine od 61 “stolice” u parlamentu koji ima 120 mesta. Ako prevagne prosta matematika, onda će se na vlasti naći Kurti i Mustafa, koji sami imaju dovoljno za većinu. Treća, po mnogima najmanje verovatna, mogućnost jeste da vladajuću koaliciju formiraju Tači i Kurti.

Kakva god da se kombinatorika napravi, posle ubedljive pobede Srpske liste, koja je na izborima, uprkos prljavoj kampanji i namerama Prištine da u klupe uvedu “svoje Srbe”, osvojila 10 od 10 mandata rezervisanih za predstavnike našeg naroda na KiM, ona će biti nezaobilazan faktor u donošenju odluka.

Izvor Večernje Novosti

Comments

Pročitaj još