Dačić: SAD očekuju vladu Samoopredeljenja i DSK

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da mu je nedavno američki izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer rekao da SAD očekuju da će pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija i Demokratski savez Kosova Ise Mustafe, koji su osvojili najviše glasova na jučerašnjim izborima, napraviti koaliciju.

“Ništa nije slučajno. I Amerikanci sami kažu da je to sada jedan složeniji zahvat imajući u vidu da se prvi put suočavaju sa Samoopredeljenjem, odnosno sa strankom koja se zalaže za Velliku Albaniju”, rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara nakon otvaranja 19. Ekonomskog samita u Beogradu.

Dodao je da treba ipak sačekati nove izjave Kurtija i Mustafe, jer, podsetio je, “jedna je stvar šta neko govori kada je u opoziciji, a šta govori kada dođe na vlast”.

“Mi ne možemo da utičemo na to koga će kosovski Albanci da biraju, mi moramo da sarađujemo sa svima bez obzira na to da li se nekome ta partija sviđa ili ne. U svakom slučaju, očekujemo da se nastavi dijalog, da se ukinu takse i da se time stvore uslovi za traženje kompromisnog rešenja”, podvukao je Dačić.

Na pitanje da prokomentariše to što Kurti u svom program ima i traženje ratne odštete, Dačić navodi da to nije novi detalj, da su o tome albanski političari govorili i ranije, ali je istakao da sve ekstremne zahteve treba ostaviti po strani.

“Treba sesti za sto s postojećim predlozima. Imali smo dokumenta koja smo potpisali, na kraju krajeva, za nas je neprihvatljivo bilo kakvo širenje svega toga. Koliko sam shvatio, i međunarodna zajednica želi da se dođe do kompromisa, a ne do daljeg zaoštravanja odnosa. Na njima je da ih disciplinuju”, rekao je Dačić.

On je podsetio da dijalog između Beograda i Prištine nikada nije bilo lak, zato što Priština nikada nije htela da razgovara o kompromisu, već se zalagala za jednostrano rešenje.

“Dijalog će biti težak, ali videćemo kakav će biti njegov tempo. To zavisi od toga kada će biti formirana vlada u Prištini, ko će učestvovati u pregovorima, a kada je reč o Evropskoj uniji treba sačekati i novu osobu na mestu Federike Mogerini. Međunarodna zajednica je čekala da se završe izbori, izbori su se završili, sad je na njima. Srbija je svoje uradila”, rekao je Dačić.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još