Borel: Dogovor Srbije i Kosova će biti moj prioritet

Imenovani šef diplomatije EU Žozep Borel kaže da dijalog Beograda i Prištine predugo traje, da se trenutno stanje ne može nastaviti i da se mora postići sporazum, na čemu će se on snažno angažovati. Prvo će posetiti Prištinu, jer, kaže, Srbiju već dobro poznaje.

“Jedna stvar je jasna: Kosovo i Srbija moraju da postignu sporazum. To je važno. Uradiću sve što mogu kako bih ispunio ovaj prioritet”, izjavio je Borel.

Žozep Borel je pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta poručio da dijalog Beograda i Prištine mora biti nastavljen.

“Kosovo mora da povuče takse, a Srbija da se angažuje potpuno u dubokom i iskrenom dijalogu”, ocenio je Borel.

Na pitanje da li će kredibilitet i integritet njegove politike u dijalogu Beograda i Prištine biti doveden u pitanje zbog pozicije Španije koja ne priznaje nezavisnost Kosova, Borel kaže da iako se zemlje članice razlikuju po pitanju priznanja, one su ujedinjene u svom angažmanu na rešavanju problema.

“Ako Kina, Indija i Rusija ne priznaju Kosovo, Kosovo neće biti država. Zato moramo da radimo kako bi se razgovori nastavili”, poručio je Borel.

Dosadašnji šef diplomatije Španije je dodao da dobro poznaje Srbiju, a da na Kosovu nikada nije bio iz “očiglednih razloga”.

“Zato će moja prva poseta biti Prištini”, najavio je Borel.

On je zaključio da EU ne može biti “geostrateška sila” ukoliko prvo ne reši problem u njenom naposrednom okruženju. 

Borel je izrazio je nameru da se angažuje na reformama i procesu integracija Zapadnog Balkana.

Borel je svoje prvo izlaganje pred Evropskim parlamentom kao i druge fokuse svoje politike,  naveo podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine, dalje razvijanje strategija za Afriku i Aziju, jačanje odnosa sa Latinskom Amerikom i obnavljanje transatlanstskih odnosa sa SAD.

U cilju preuzimanja mesta šefa diplomatije EU i potpredsednika Evropske komsije Žozep Borel mora da prođe saslušanje pred Spoljnopolitičkim odborom i odgovori na pitanja poslanika koja se odnose na njegovo znanje i sposobnosti da vodi spoljnu politiku EU kao i da nezavisno zastupa ineterese EU.

Borel je naglasio da EU ima ono što je potrebno da se suoči sa sve izazovnijim globalnim problemima. “EU ima najbolju kombinaciju političke slobode, ekonomskog prosperiteta i socijalne kohezije na svetu”, izjavio je Borel.

On je pozvao na jedinstvo i naveo da će “srce” njegovog posla biti premošćavanje različitih pozicija zemalja članica i spoljne politike EU.

Izvor: RTS / Tanjug

Comments