Borel u ponedeljak pred EP i o Kosovu

Imenovani šef evropske diplomatije Žozep Borel odgovaraće u ponedeljak pred Spoljnoplitičkim odborom Evropskog parlamenta na niz pitanja evropskih poslanika, koji će razmatrati njegovu podobnost i spremnost da preduzme jednu od najvažnijih EU funkcija, a, prema saznanjima Tanjuga, poslanici će od njega tražiti da se izjasni i o dijalogu Beograda i Prištine.

Tokom tročasnovnog ispitivanja ( hearing), dosadašnji španski ministar spoljnih poslova biće, naime, upitan i za planove kada je reč o rešavanju ”kosovskog pitanja”, odnosno o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, saznaje Tanjug u izvorima iz Evropskog parlamenta. Ukoliko bude dobio ”zeleno svetlo” Evropskog parlamenta, Borel će, između ostalog, preuzeti i ulogu glavnog EU posrednika u dijalogu Beograda i Prištine.

Spekuliše se da bi Borel već tokom nastupa pred Spoljnoplitičkim odborom mogao da da naznake da li će uneti neke novine u dosadašnji način posredovanja u dijalogu, koji je u prethodnih pet godina vodila Federika Mogerini.

U Briselu se, u svetlu jučerašnjeg imenovanja specijalnog predstavnika SAD za pregovore Beograda i Prištine, navodi da postoji mogućnost da i Borel imenuje specijalnog predstavnika EU samo za ovo pitanje.

Tu odluku bi, ukoliko bude imenovan, Borel trebalo da donese zajedno sa Savetom EU, kome će po funkciji predsedavati.

Trenutno nije poznato kada bi to moglo da se dogodi, ni da li će Žozep Borel najaviti takav korak već tokom ispitivanja u Parlamentu u ponedeljak.

Izborom Žosepa Borela za šefa diplomatije EU proces razgovora i normalizacije odnosa Beograda i Prištine po prvi put bi dobio glavnog posrednika koji dolazi iz zemlje članice koja ne priznaje nezavisnost Kosova.

Činjenica je da, iako je i sam poreklom iz Katalonije, Žosep Borel slovi za najglasnijeg protivnika separatizma koji pokušava da odvoji Kataloniju od Španije.

U Briselu naglašavaju da nacionalna politika koju je Borel sledio kao šef diplomatije Španije ne može biti i politika kojom će, ukoliko bude izabran, on upravljati spoljnom politikom EU, uključujući i nepristrasnu poziciju EU kada je status Kosova u pitanju.

On bi, inače, od 1. novembra trebalo da preuzme dužnost i tako zameni šeficu EU diplomatije Federiku Mogerini na mestu visokog EU predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednika Evropske komisije.

Izvor: Tanjug

Comments