“Prijem Kosova u INTERPOL bi bio politička odluka”

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, ocenio je da bi prijem Kosova u INTERPOL predstavljalo političku odluku, čime bi se ugrozio profesionalni rad te organizacije.

“Ako dođe do politizacije INTERPOL-a, doći ćete do toga da će se o svim slučajevima odlučivati politički. Nećete se više pitati da li za nekim kriminalcem imate raspisanu crvenu INTERPOL-ovu poternicu, nego ćete pitati ko ju je raspisao”, kazao je Stefanović tokom gostovanja na televiziji Pink.

On je istakao da prištinskim vlastima prijem u INTERPOL nije potreban zarad poboljšanja borbe protiv kriminala, već je cilj da se pokaže veći stepen državnosti.

“Mi smo upozoravili na poslednjih nekoliko sednica INTERPOL-a da bi prijem Kosova u tu instituciju predstavljao kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, prema kojoj je Kosovo deo Srbije. INTERPOL je dužan da poštuje rezolucije UN”, dodao je Stefanović.

On je podsetio na Kornelovu rezoluciju, koju je 2016. godine donela Generalna skupština INTERPOL-a, po kojoj samo država članica ili posmatrač u UN može da bude deo INTERPOL-a.

“Srbija je uložila velike napore. Idemo i objašnjavamo onim zemljama koje su glasale ili nisu glasale za prijem Kosova u INTERPOL šta bi bile posledice prijema”, rekao je Stefanović.

Izvor: BETA ,N1

Comments