• Početna>
  • Vesti>

Petronijević: Naredne godine naučno-tehnološki park na KiM

Namera Vlade i Grada Beograda je da model Naučno-tehnološkog parka, u kome rade mladi čije start ap kompanije ostvaruju godišnji profit od 20 miliona evra, preslika na KiM, izjavio je danas član Gradskog veća Dragomir Petronijević koji se sastao sa grupom od 65 mladih sa severa pokrajine.

Prema rečima Petronijevića, dvodnevni boravak te grupe mladih na Akademiji za preduzetništvo trebalo bi da im omogući da steknu znanja i rade poput vršnjka koji su napravili svoje start ap kompanije u Naučno tehnološkom parku.

“Želimo da pomognemo mladima na KiM i motivisani smo da pokušamo da tamo preslikamo model Naučno-tehnološkog parka, koji će biti vezan za Univerzitet u Kosovskoj Mitovici”, naveo je Petronijević.

Petronijević je dodao da su mladi koji posluju u Naučno-tehnološkom parku u 2018. godini zaradili 20 miliona evra, i da se ove godine očekuju još bolji rezultati.

“Naše je bilo da obezbedimo sistem i uslove, što je ostvareno zajedničkim naporima Vlade i Grada Beograda”. istakao je Petronijević.

Petronijević je rekao da na Akademiji za preduzetništvo učestvuje i stotinu mladih iz Beograda, koji će zajedno sa vršnjacima sa KiM učestvovati u radionicama, upoznavati se i razmenjivati znanja i iskustva.

Edukatori su mladi koji su od 2015. godine osnovali start-ap preduzeća, oni zarađuju novac, a koristili su subvencije Grada Beograda, Republike i Međunarodnih fondova. Oni danas zapošljavaju ljude, rekao je Petronijević.

“Vlada Srbije je obezbedila novac, projekat je završen i očekujemo da se sledeće godine napravi prostor za tu namenu. Veoma je važno obezbediti sistem sa jasnim pravilima i stalnom podrškom. Neće biti lako, biće mnogo izazova, ali garantujemo da ni Vlada ni Grad neće odustati”, poručio je Petronijević.

Prijemu je prisustvovao i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović koji je rekao da je najveća satisfakcija kada mladi mogu da žive od svog znanja i rada.

“Ne treba da budete od onih koji čekaju da im neko da posao. Učite od onih koji su radom, znanjem i idejom uspeli da stvore uspešne poslove. Nadam se da će mo se za nekoliko godina ponovo okupiti, i da će te vi nekim novim generacijama prenositi svoja iskustva”, rekao je Jović.

Izvor: TV Most / Tanjug

Comments

Pročitaj još