• Početna>
  • Vesti>

Pesnička nagrada “Lazar Vučković” Milovanu Vitezoviću

Ove godine su se u Bogosloviji “Kirilo i Metodije” u Prizrenu, po 52. put okupili pisci i poštovaoci pisane reči. Manifestaciju je organizovala najstarija novinsko-izdavačka kuća na Kosovu Panorama “Jedinstvo”. Nagrada za najbolju poeziju objavljenu u knjizi “Stremljenja” pripala je književniku Milovanu Vitezoviću.

Pesnički susreti “Lazar Vučković” su okupili istaknute stvaraoce sa Kosova i centralne Srbije, koji su pred mladim bogoslovima u Prizrenu kazivali svoje stihove. Dvodnevno pesničko druženje je započelo blagoslovom oca Isidora, profesora u Bogosloviji “Kirilo i Metodije”.

“Zadovoljstvo je što ovde i na ovom mestu u našem carskom Prizrenu ove divne dane jubileja možemo da obeležimo još jedan susret u čast našeg ovde takoreći sugrađanina pesnika Lazara Vučkovića”, rekao je otac Isidor i blagoslovio početak manifestacije.

Etno-pojac, Jefimija Đinović, je svojom interpretacijom upriličila ovo pesničko okupljanje, a jedan od osnivača pesničkih susreta “Lazar Vučković”, pesnik Radoslav Zlatanović je kazivanjem svojih stihova otvorio ovogodišnje susrete.

“Kao veliki prijatelj Lazara Vučkovića, za koga smatram da ni danas nije prevaziđen u jezičkom novom ruhu, moram da priznam da imam tu čast i privilegiju da sam bio njegov prijatelj ako ne i najveći”, naveo je književnik Radoslav Zlatanović.

Na sceni su se menjali pesnici i nizali stihovi. Da perspektiva pisane reči neće biti potisnuta, a ni prekinuta na Kosovu, uveravaju nas i pesnički susreti „Lazar Vučković“, u organizaciji Panorame “Jedinstvo”, koja već 52 godine okuplja srpske pesnike, u želji da sačuva srpsku reč i podseti na značaj ćiriličnog pisma.

“Mi u Jedinstvu negujemo već više od pola veka kroz izdavačku delatnost, a tri četvrtine veka kroz novinsku izdavačku delatnost srpsku pisanu reč na ćirilici, srpsku misao i srpski jezik na ovim prostorima. Nekada je to bilo manje značajno, a sada se vidi i tek će se videti u budućnosti koliko je značaja kad jedna tradicionalna srpska ustanova, uskoro biće 70 godina postojanja Jedinstva radi ono što bi trebalo da rade sve srpske ustanove, ma gde se one nalazile”, zaključio je direktor Panorame “Jedinstvo” Svetozar Vlahović.

Bogatim poetskim prilozima objavljenim između dva pesnička susreta, izdvojila se poezija duhovnog i rodoljubivog karaktera Milovana Vitezovića, jednoglasna je odluka žirija.

“Ova poezija vrvi od lirsko-epske raspevanosti, u čijoj srži dominiraju mit i istorija, ali i temelji naše materijalne i duhovne kulture”, kazala je urednica “Stremljenja” Rada Komazec.

Pesnički karavan je iz Prizrena krenuo ka Orahovcu, a za danas je zakazan susret u Gračanici i Mitrovici.

Pesnički susreti “Lazar Vučković” se organizuju od 1969. godine, u znak sećanja na prerano preminulog pesnika Lazara Vučkovića, koji se 1966. zajedno sa svojim bliskim prijateljem i kolegom Blažom Šćepanovićem, utopio u Ohridskom jezeru prilikom učešća na “Struškim večerima poezije”.

Izvor RTK2/Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još