• Početna>
  • Vesti>

Dečja nedelja u K. Mitrovici u znaku umetnosti i sporta

Pod sloganom „Da pravo svako, dete uživa lako“ u periodu od 7. do 11 oktobra, u Kosovskoj Mitrovici će biti obeležena Dečja nedelja. Ove godine, obeležava se i jubilej – 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta.

U obeležavanju Dečje nedelje učestvuju prosvetne ustanove sa područja grada, KC „Dragica Žarković“, Gradska biblioteka „Vuk Karadžić“, Gradski muzej, dok je glavni organizator programa Odeljenje društvenih delatnosti Opštine Kosovska Mitrovica.

Ovim povodom biće organizovane brojne aktivnosti u kojima će deca moći da iskažu svoje umetničke ali i sportske potencijale.

Dečja nedelja počinje u ponedeljak, 7. oktobra akcijom „Školama u pohode“ koju organizuje KC „Dragica Žarković“, koja će biti održana u OŠ „Branko Radičević“ u 9h. Kasnije istog dana, Medicinska škola u Kosovskoj Mitrovici organizovaće promociju smera – Fizioterapeutski tehničar. Prezentacija je zakazana za 11 i 30h u prostorijama škole.

Drugog dana, u utorak, 8. oktobra  u Mitrovačkom dvoru biće održana sednica Učeničkog parlamenta. Tema ovogodišnjeg zasedanja su deca i omladina i njihova prava u medijima. Istog dana, nastavlja se akcija „Školama u pohode“. Ovog puta, mesto dešavanje je OŠ „Sveti Sava“ a početak akcije je u 9 i 45h. U 14h, biće organizovano poetsko druženje za decu u Gradskoj biblioteci „Vuk Karadžić“.

Treći dan, sreda 9. oktobar,  rezervisan je za Dan otvorenih vrata – manifestaciju u okviru koje najmlađi posećuju Opštinu Kosovska Mitrovica, gde u razgovoru sa predsednikom i rukovodstvom saznaju kako jedna opština funkcioniše. Ova manifestacija zakazana je za 10 i 30h. U 10h, takođe u sredu,  u Gradskom muzeju biće održana likovna radionica „Jesenja avantura u Gradskom muzeju“ a istog dana u 15h,  OŠ „Sveti Sava“ će organizovati maskenbal.

U četvrtak 10. oktobra, u Mitrovačkom dvoru od 11 i 30 biće održan Festival dečjeg stvaralaštva.

U petak, 11 oktobra, u Mitrovačkom dvoru, u dva termina biće  izvedena dečja pozorišna predstava „Laza, materina maza“ teatra Akademija 028 iz Beograda, čime se Dečja nedelja završava.

U toku nedelje, ovim povodom, prosvetne ustanove će organizovati prigodne radionice i umetničko-sportske sadržaje, u sopstvenoj režiji.

Inače, Međunarodni dan dece u svetu se obeležava 3. oktobra.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još