• Početna>
  • Vesti>

Interesi srpske zajednice na KiM zanemareni u izbornim programima, politička popularnost je prioritet

Ekonomski razvoj, suzbijanje korupcije i nepotizma i povratak na  tehničke pregovore koji bi se bavili rešavanjem svakodnevnih problema građana Kosova, pored statusnih pregovora  koji se u Briselu vode na visokom političkom nivou – trebalo bi da budu polazne tačke  predizbornog programa svih političkih opcija koje učestvuju na  prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, zakazanim za  6. oktobar, poruka je koja je poslata sa debate „Ima li srpske zajednice u izbornim programima stranaka“ održane sinoć u Kosovskoj Mitrovici.

Interesi srpske zajednice nisu u potpunosti zastupljeni ni u jednom  političkom programu srpskih političkih opcija  koji su predstavljeni od početka predizborne kampanje,  ako se – prema mišljenju političkih analitičara Nenada Radosavljevića i Aljbinota Maljokua, uopšte može reći da je ijedna stranka ili grupacija izašla sa konkretnim političkim  programom.  Oni su istakli da tek u programima albanskih partija, srpska zajednica sa njenim potrebama nije uzeta u razmatranje.

Panelisti su izneli mišljenja koja se tiču poštovanja  položaja građana kao glasača, a koji nisu nimalo ispoštovani u predizbornom procesu jer kako su naveli, kompletna politika političkih aktera u predizbornoj kampanji, kreće se u domenu ostvarivanja dnevnopolitičke popularnosti kandidata, dok se interesi običnog sveta, naročito onog koji pripada srpskoj zajednici , gotovo uopšte ili veoma malo  uzimaju u obzir.

Upitani da prokomentarišu eventualne promene do kojih bi moglo doći nakon izbora, Radosavljević ne očekuje neke drastične ili gotovo nikakve pomake u pravcu poboljšanja položaja srpske zajednice, dok Maljoku smatra da će promena na albanskoj  političkoj sceni Kosova svakako  biti,  ali ne i kada su u pitanju srpski predstavnici na najvišim instancama. Obojica smatraju  da tu ne treba očekivati iznenađenja i preokrete jer kako kažu,  srpski predstavnici koji su dosad gravitirali na najvišem nivou odlučivanja i kompletna poltika koju su vodili a koja uključuje i zamrzavanje pozicija, išla je na ruku i Beogradu i Prištini.

Što se tiče nastavka dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, Radosavljević kaže da je dijalog dobra stvar, da će visoki evropski zvaničnici svakako insistirati na tome,  ali da je za građane bilo kog entiteta važnije da se pokrenu pregovori na tehničkom nivou, koji bi konkretno rešavali svakodnevne, administrativne probleme koji građane najviše opterećuju.  Maljoku dodaje da je od velike važnosti da se takva vrsta pregovora vodi između predstavnika Prištine i predstavnika Srba koji žive na Kosovu, te stoga poznaju situaciju na terenu.

Debata „Ima li srpske zajednice u izbornim programima stranaka“ održana je u organizaciji NVO Aktiv, uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još