• Početna>
  • Vesti>

Stranke u tri dana kampanje potrošile nešto više od milion evra

NVO Demokratija u akciji (DUA) danas je na konferenciji za novinare iznela podatak da su stranke I koalicije koje učestvuju na izborima 6. oktobra u prva tri dana kampanje potrošile oko milion i 64 hiljada evra, prenosi Ljajmi.net.

Rečeno je da se do te cifre došlo kada se izračunaju troškovi sa prosečnim tržišnim cenama za svaki proizvod ili uslugu.

Predstavnici DUA rekli su da je atmosfera predizborne kampanje do sada bila mirna, I precizirali da je do sada sprovedeno 217 aktivnosti svih političkih subjekata, gde, Demokratska partija Kosova vodi sa ukupno 70 skupova.

„Zakonska je obaveza da kada se održava izborna aktivnost to treba prijaviti opštinskim izbornim odborima, ali sve političke stranke ne poštuju ovu zakonsku obavezu, jer je do sada najavljeno 140 aktivnosti, dok 40 skupova i drugih događaja, koje su pratili posmatrači DUA uopšte nisu prijavljeni “, rekao je predstavnik te NVO Artan Murati.

Govoreći o važnosti rodnih kvota, Murati je naglasio da je broj žena koje učestvuju u izbornim aktivnostima mali.

Precizirao je da je DUA do sada podnela šest žalbi nadležnoj Komisiji, a da su dobili, do sada,  pozitivne odgovore na tri.

Murati je dodao da su primetili i negativne pojave, kao što su upotreba službenih vozila u kampanji, kao i učestvovanje državnih službenika i ukazao da se te pojave dešavaju u opštinama u kojima su određene političke stranke na vlasti u lokalu.

Izvor: Kosovo Online

Comments

Pročitaj još