• Početna>
  • Vesti>

Dr Krivokapić sa kongresa u Beču: Srbija deli sudbinu sveta kada je rak debelog creva u pitanju

Kongres Evropskog društva za kolorektalnu hirurgiju održan je u Beču, a nagrada za izuzetna dostignuća pripala je i beogradskom hirurgu Zoranu Krivokapiću.

Profesionalna organizacija za prevenciju, lečenje, edukaciju i istraživanje bolesti donjeg abdomena u Austriju je pozvala na svoje 14. godišnje okupljanje. Evropska po imenu, ova organizacija deluje mnogo šire – u Beču se našlo oko 1.700 vodećih imena iz 76 zemalja.

„Danas se u svetu javlja oko milion i po novih slučajeva, a umre oko 750.000 bez obzira na svu tehnologiju i na sav razvoj medicine. Mislim da je to jedna velika pošast i veliko opterećenje za sve zdravstvene sisteme u svetu. U Srbiji mi delimo sudbinu sveta, kao sve razvijene zemlje, kod nas oboleva oko 4.500 bolesnika od karcinoma debelog creva“, objašnjava prof. dr Zoran Krivokapić.

„Profesor Krivokapić je član našeg Udruženja od osnivanja, dao je ogroman profesionalni doprinos i pomogao da postanemo vidljiviji u društvu, posebno u Istočnoj Evropi. Njegov ugled raste, on je srpsko, regionalno i evropsko ime“, istakao je Per Nilson, predsednik Evropskog društva za kolorektalnu hirurgiju.

„Sva naša delovanja na polju nauke van naše zemlje čine da promovišemo i našu Srbiju, tako da mi ne nastupamo samo u lično ime nego kao deo naše zemlje. Prema tome mislim da je ovo jako važno za sve lekare naše zemlje, naročio koloproktologe, ali je vrlo važno i za Srbiju kao državu“, naglasio je dr Krivokapić.

Zajedno sa drugim evropskim i svetskim udruženjima – za endoskopiju, za lečenje Kronove bolesti i istraživanje naslednih tumora, Evropsko društvo za kolorektalnu hirurgiju (ESCP) je globalni akter u borbi protiv kolorektalnog kancera.

Veza te bolesti sa tipom prehrane i načinom života je poznata. Zato je funkcija ovog skupa ne samo razmena informacija o metodama lečenja, već i podizanje javne svesti o rizicima.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još