• Početna>
  • Vesti>

Vučić u UN: Problem Kosova opterećuje ceo region, potrebno trajno rešenje

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku da nerešeno pitanje Kosova i Metohije opterećuje ekonomski rast ne samo mladih u Srbiji, već i u regionu i da trajno rešenje mora da bude postignuto, tako da nijedna strana neće dobiti sve, ali će dobiti dovoljno.

“Mi smo hrabro i realistično s verom počeli da se borimo za trajno rešenje (za kosovski problem). Niko više od Srbije ne želi rešenje”, rekao je Vučić obraćajući se Generalnoj skupštini UN.

Zato očekujemo da velike sile shvate i podrže naše argumente, istakao je Vučić i dodao da ne može da se pregovara sa onima koji kažu “moje je moje, a da pregovaramo o onome što je tvoje”.

On je dodao da Priština jednostranim potezima, poput uvođenja carina na srpsku robu, sve čini težim, dok je Srbija umereno odgovarala i nije sprovodila kontramere.

Vučić je rekao da je prisustvo UNMIK-a neophodno, jer pruža sigurnost Srbima koji žive na Kosovu.

Verujem da je sporazum Srba i Albanaca od ogromnog značaja za stabilnost Balkana, rekao je Vučić.

On je pomenuo da Srbija gradi auto-put od Niša ka Prištini, železnicu do Mađarske, a imao je i važne sastanke sa premijerima Albanije i Severne Makedonije o tome kako sarađivati u regionu, jačati slobodnu trgovinu.

Za desetak dana, najavio je Vučić, Srbija počinje izgradnju auto-puta Beograd – Sarajevo, kao i auto-put ka Banjaluci.

“Ne treba niko da se plaši da se pravi nova ideja Jugoslavije ili je to izražavanje hegemonije, jer ideja dolazi iz Beograda”, ukazao je Vučić.

To nije zamena za Evropsku uniju, već izražavanje naše brige za region dok ne završimo taj važan proces pristupanja Evropskoj uniji, rekao je Vučić i naglasio da je pristupanje Srbije Uniji strateški cilj.

Dolazim iz male zemlje, ali najveće na Zapadnom Balkanu koja je najviše propatila u Prvom svetskom ratu, doživela najveće patnje u Jasenovcu, rekao je Vučić i naglasio da srpski narod želi mir, stabilnost i mogućnost za napredovanje u 21. veku.

Vučić je parafrazirao Ernesta Hemingveja da Srbija nije ostrvo i da će Balkan biti jači, ako je Srbija jača.

Zalažem se za region, vrlo rado želimo da Balkan prihvata politiku saradnje, mira i pregovora, rekao je Vučić, koji je predstavio i ekonomski napredak Srbije, stope rasta koje joj predviđa Međunarodni monetarni fond.

Da li smo kupili prirodni gas ili čokoladu, uvek biramo najbolje i ne mislimo šta misle velike sile o tome, jer imamo pravo da odlučujemo šta je najbolje za naš narod, rekao je Vučić.

Srbija poštuje sve članice UN, njihov teritorijalni integritet i suverenitet, nećemo tražiti ništa što nije naše, poručio je Vučić i naglasio da Srbija očekuje isti nivo ponašanja.

Mi smo na putu ka EU, imamo partnerski odnos sa zapadnim zemljama, sve intenzivniju saradnju sa SAD i ponosni smo na saradnju sa Rusijom i Kinom, rekao je Vučić.

Vučić je na kraju govora obratio i na srpskom jeziku: “Balkan balkanskim narodima, živela Srbija”.

Svet pripada slobodnim suverenim zemljama

Vučić je posle govora u Generalnoj skupštini UN izjavio da “svet pripada slobodnim suverenim i nezavisnim zemljama”, a govorio je i o uticaju stranih sila.

Vučić je novinarima iz Srbije kazao da mu je dvoje afričkih ministara prišlo posle govora da bi mu čestitali i rekli da će “gledati da razgovaraju o Kosovu”.

Rekao je i da je posle svog govora dobio više aplauza od afričkih i azijskih zemalja, nego od srpske delegacije. “To je tako, jer su ljudi željni da čuju glas hrabrosti”, ocenio je Vučić svoj govor u UN.

“Mislim da smo poslali jasnu poruku i ideju, a to je da svet pripada slobodnim suverenim nezavisnim zemljama”, ocenio je Vučić i dodao da će Srbija sarađivati sa svim zemljama.

Kazao je da je nužno da zemlje Balkana sarađuju i da je o tome razgovarao s premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Zoranom Zaevom.

“Moramo da ‘guramo’ zajedno, hajde da se udružimo i da ekonomski rast povećamo za 0,3 odsto, a ne da se utrkujemo ko će više da se dodvori velikim silama zarad rasta od 0,1 odsto”, rekao je Vučić.

On je kazao da Srbija “neće plaćati tri puta skuplji gas da bi se nekoj zemlji dodvoravala” i podsetio da Srbija sarađuje i s Rusijom, i s Kinom što je ocenio kao “politiku pragmatizma i slobodarstva”.

Vučić je kazao da kada Srbija želi da kupi oružje “neki Amerikanci” pitaju za šta joj je potrebno, ali, kako je rekao, “mi smo suverena država, ako pogazimo međunarodno pravo onda nam recite”.

Procenio je da Srbija nikada neće ostati “bez upliva stranih sila”, ali da treba videti šta može sama da rešava. On je rekao da u svom govoru nije koristio priliku da vređa bilo koga i da je govorio o politici kompromisa, i kada se radi o Kosovu.

Rekao je da se u Njujorku sastao i s novim sekretarom SAD za nacionalnu bezbednost, Robertom O’Brajenom, ali nije hteo da iznese o čemu su razgovarali, jer je sastanak bio “po pravilima ‘Četam hausa'”.

Srpski predsednik je naveo da je delegacija Srbije tokom tri dana u Njujorku razgovarala s predstavnicima više od 100 država.

Izvor: Radio Kontakt plus / FoNet

Comments

Pročitaj još