• Početna>
  • Vesti>

Vučić u UN: Nema pregovora se onima koji kažu “moje je moje, a da pregovaramo o onome što je tvoje“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u obraćanju u Ujedinjenim nacijama da srpski narod pre svega želi mir i stabilnost i mogućnost da ekonomski napreduje.

Aleksandar Vučić je rekao da se u UN okupljaju kao deca kada treba da čujemo šta veliki moćnici misle o nama.

“Pomalo se plašimo, pomalo smo uplašeni i radujemo se kada se to završi, kada se ne pojavimo u njihovim govorima. Nažalost mi gledamo sa podmehom na one koji su pomenuti, jer nismo na njihovom mestu i što smo preživeli još jednu godinu”, rekao je Vučić.

Naveo je da ne govori o jednoj velikoj sili, već o svim velikim silama.

“Ja dolazim iz jedne male zemlje, najveće na Zapadnom Balkanu, dolazim iz naroda koji je doživeo najveće patnje u Jasenovcu u Drugom svetskom ratu i koji pre svega najviše žele da imaju mir, stabilnost i mogućnost da ekonomski napreduju u 21. veku”, istakao je predsednik Vučić.

Prema njegovim rečima bivša Jugoslavija i njeni pravni naslednici su jedni od osnivača nesvrstanog pokreta.

“Danas smo na putu ka EU, to je strateška posvećenost naše zemlje. Mi danas ovde ne samo da podvlačimo pravo na nezavisnost i suverenost malih zemalja i da budemo sposobni da održimo kvalitet i pravo na slobodno odlučivanje tako što bismo delovali zajedno. Iz tog razloga ću govoriti o Srbiji i regionu, jer jedno ne ide bez drugog”, naveo je predsednik.

Parafrazirajući američkog pisca Ernesta Hemigveja, Vučić je istakao da Srbija nije ostrvo, ali da može ponosno da kaže da je deo Balkana jači ako je Srbija snažnija.

“Zato se uvek zalažem za region isto koliko i za Srbiju. Uvek ćemo zagovarati politiku mira i pregovore, jer je to jedini način da stvorimo ekonomsku stabilnost bez koje nema progresa”, istakao je Vučić.

Vučić je naveo da dolazi iz zemlje koja je 2018. morala da se suoči sa teškim reformama.

“Bili smo na ivici bankrota. Želim da prenesem radosnu vest, da sutra možemo da od jedne kreditne agencije očekujemo da poboljša kreditni rejting naše zemlje. Prema projekcijama MMF-a za Srbiju kumulativni rast će biti 12,5 ili 13 odsto narednih godina. Taj rast neće imati nijedna zemlja u regionu”, istakao je Vučić.

Prema Vučićevim rečima sa stabilnom ekonomskom situcijom, Srbija je privukla 2,3 milijarde evra direktnih stranih investicija, što je daleko više nego prethodne godine.

“Srbija ima najnižu stopu nezaposlenosti u regionu – 10,3 posto. Dodatno investiranje u budućnost Srbije je kroz znanje. Mi smo čuveni po izvozu IT usluga i softvera. U prethodnoj godini izvoz toga je prevazišao milijardu evra”, naveo je Vučić.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još