• Početna>
  • Vesti>

Predstavljen prvi srpsko-albanski rečnik u digitalnoj formi

Na Evropski dan jezika, u Prištini je predstavljen prvi onlajn srpsko-albanski rečnik koji sadrži 20.000 reči. „Ovaj drugi nivo platforme omogući će prevazilaženje jaza u kosovskom društvu“, kazao je britanski ambasador u Prištini, Nikolas Abot.

Poverenik za jezike pri Kancelariji premijera Kosova, Slaviša Mladenović, istakao je da se ovaj dan već nekoliko decenija obeležava u Evropi, sa ciljem da se promoviše vrednost jezika za formiranje jednog multietničkog i multikulturalnog društva. Današnjom prezentacijom srpsko-albanskog rečnika, naglašava on „korak smo bliže tim vrednostima“.

„Rečnik koji danas predstavljamo je rezultat rada stručnjaka iz Beograda i Prištine i jedan od prvih takvih pokušaja nakon niza decenija. Meni je drago da sam deo ovoga. Naglasio bih ulogu onih koji su prepoznali važnost ovog procesa i koordinaciju svih napora između donatora i aktera, kao što su UNMIK, Britanska ambasada i OEM“, kazao je Mladenović.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara za Kosovo, Zahir Tanin, istakao je da jezičke prepreke sprečavaju zajednice od potpunog uživanja svojih ljudskih prava i osnovnih sloboda, stvarajući ili nadograđujući nepoverenje.

„Ovo pitanje je identifikovano kao ključno, atmosferom nepoverenja, uvek postoji mi i oni. Čak i ako sutra bude sklopljen sporazum o političkom pomirenju, bez društvenog pomirenja i razumevanja između naroda i interakcije među narodima, politički sporazum nije dugoročno rešenje za rešavanje problema. Zbog toga je potrebno da udružimo zajednice kroz različita sredstva, uključujući i uklanjanje jezičkih barijera“, rekao je Tanin.

U saradnji sa Kancelarijom poverenika za jezike i Centra za socijalne inicijative, IOM je razvio Voc up jezičku platformu za učenje albanskog i srpskog jezika, što je podržano od strane Britanske ambasade u Prištini. Britanski ambasador, Nikolas Abot, ističe da je rast Voc up-a i učenje jezika na Kosovu impresivno.

“Danas pozdravljamo lansiranje albansko-srpskog rečnika, drugog nivoa platforme. Ovaj drugi nivo platforme će omogućiti prevazilaženje jaza u kosovskom društvu. Međutim, moramo se pozabaviti sa izazovima koji sprečavaju potpuno sprovođenje zakona o jezicima. Moramo da vidimo mnogo više jezičkih profesionalaca, poboljšanje prevodilačkih usluga, kao i aktivnu podršku kako bi se pružila usluga na zvaničnim jezicima“, naglasio je Abot.

Srpska zajednica na Kosovu jedva da ima neko poznavanje albanskog jezika. Prema istraživanju, samo 5 odsto Srba govori albanski. Albanci govore srpski jezik u većem procentu, 18 odsto. Plan je da ovaj rečnik do juna 2021. godine sadrži 50.000 do 60.000 reči oba jezika.

Izvor: RTV Kim

Comments

Pročitaj još