Rakić: Tražićemo sredstva za izgradnju azila za pse

Gradonačelnik Severne Mitrovice, Goran Rakić, obećao je da će u narednom periodu zatražiti sredstva za izgradnju azila za pse u našem gradu. 

On se zahvalio Udruženju “Šapa” koje , kako je rekao, jedino radi nešto po pitanju zbrinjavanja pasa lutalica.

“Svesni smo potrebe i problema naših građana, ali budite uvereni da ćemo u narednom periodu zaista tražiti sredstva da konačno izgradimo azil za pse. Projekat imamo, ali nažalost, nikad nismo uspeli da za njega dobijemo sredstva, iako često čujem da su sredstva utrošena nenamenski. Garantujem vam da ta sredstva naša opština nije dobila i radićemo na tome u narednom periodu. Opština će izdvojiti zemljište za tu svrhu, naravno, vi ćete nam pomoći da to sve zaživi. Ali kao što sam rekao, naš budžet je u ovom trenutku skroman i u narednom periodu, naročito nakon parlamentarnih izbora, imaćemo i poslanike upravo iz naše opštine, koji će nam pomoći u tom našem zahtevu da određena sredstva dobijemo od nadležnih ministarstava”, rekao je Rakić na današnjoj sednici SO Severna Mitrovica. 

Podsetimo, članovi udruženja „Šapa“ proteklih dana pronašli su najmanje 30 tela otrovanih životinja u Severnoj Mitrovici, ali tvrde da je taj broj mnogo veći. 

Smatraju da ovo nije delo pojedinca, već „organizovane grupe“ i razočarani su odsustvom reakcije institucija na „ovakav nezakonit i nehuman pokušaj rešavanja problema povećanog broja napuštenih životinja“.

Veruju da je taj broj mnogo veći, jer na određenim lokacijama, kako kažu, nedostaju životinje koje su tu obitavale godinama unazad, a o kojima su brigu vodili stanari pojedinih stambenih zgrada i ulica.

Najveći broj žrtava su psi i ptice. 

Većina nastradalih pasa je bila obeležena plastičnim minđušama, što znači da su prošli program sterilizacije/kastracije i vakcinacije protiv besnila.

Iz “Šape” dodaju da su svi slučajevi blagovremeno prijavljeni od strane članova Udruženja lokalnoj policijskoj stanici, dok je većina vlasnika odbila da prijavi trovanje svojih ljubimaca i pored njihovog insistiranja, uz obrazloženje da “od toga nema ništa”.

“Smatramo da je prijavljivanje ovakvih monstruoznih dela zakonska obaveza svakog građanina, zato što ‘trovači’ bacanjem otrova prave najmanje tri krivična dela. Pored Zakona o dobrobiti životinja (ubijanje i mučenje životinje) oni krše i Zakon o javnom zdravlju (najgrublje ugrožavaju zdravlje i bezbednost građana, posebno dece), kao i Zakon o zaštiti životne sredine (bacanje otrova po javnim površinama).”

Dodaju da su duboko razočarani što se nedelju dana niko od nadležnih institucija nije oglasio po pitanju kršenja svih gorenavedenih pravnih okvira.

“Udruženje je zatražilo pomoć advokata i u narednom periodu preduzeće pravne korake da se počinioci ovog monstruoznog i krajnje opasnog načina rešavanja problema pronađu i zakonski kazne. Obratićemo se nadležnim institucijama da u što kraćem roku započnu rešavanje problema napuštenih životinja na pravno i moralno prihvatljiv i civilizovan način u skladu sa propisima o zaštiti životinja”, poručuju.

“Šapa” poziva građane da ih podrže u ovoj inicijativi, zarad, kako navode, opšteg dobra svih nas koji živimo na ovom prostoru.

Izvor: Radio Kontakt plus


Comments

Pročitaj još