Hodžaj: Prioritet Kosova je članstvo u UN

Potpredsednik Demokratske partije Kosova Enver Hodžaj izjavio je da je, za njegovu stranku, prioritet članstvo Kosova u UN. Hodžaj je ovo rekao gostujući u emisiji “Izborna zona” na TV Kljan Kosova.

“Mislim da je strateško partnerstvo između Kosova i SAD, između Kosova i Brisela, Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i nekih evropskih zemalja, do sada zasnovano na različitim parametrima slobode Kosova, proglašenju nezavisnosti, međunarodnog priznanja, unutrašnje i spoljne konsolidacija – sada bi u središtu kosovskog partnerstva sa tim zemljama trebalo da bude članstvo Kosova u UN”, rekao je Hodžaj. 

Hodžaj koji je i zamenik kosovskog premijera u ostavci istakao je da ako Kosovo želi da zaokruži svoju državnost, mora da u centar pažnje stavi proces članstva Kosova u UN.

“Ako je 90-ih cilj bio da budemo priznati kao otvoreno pitanje, nakon ’99. ubrzanje proglašenja nezavisnosti Kosova, za nas u DPK sada je prioritet ubrzanje članstva Kosova u UN”, rekao je Hodžaj.

Govoreći o taksama koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i BiH istakao je da u ovoj situaciji, trebalo bi da se o taksama razgovara sa partnerima, ali ne sa naivnošću.

Hodžaj je ocenio da bi međunarodne partnere trebalo podstaći da prisille Srbiju da zaustavi svoju kampanju protiv priznanja Kosova.

“Ako je glavni motiv bio da se taksa ukine, sledeći motiv bi trebao da bude da Srbija zaustavi kampanju protiv priznanja Kosova”, smatra Hodžaj. 

“Ne mislim da je stav o taksama stav jedne političke partije, jer bi Kosovo izgubilo puno ako se odlučivanje vidi kao “ko je izdašniji”, ali to bi trebalo da bude i složeniji kontekst saradnje i komunikacije sa evropskim i američkim partnerima.”

Oni neka razgovaraju sa Srbijom o tome kakva bi bila koristi da mi donesemo jednu odluku, bilo kakva da je, u odnosu na taksu i budućnost dijaloga, poručio je Hodžaj. 

Hodžaj je podsetio da je njegova ideja bila da Kosovo uvede takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH. 

Izvor; Kosovo Online

Comments

Pročitaj još