VUČIĆ NA IST RIVERU: Kosovo vruća tema u Njujorku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić mogao bi u ponedeljak, 23. septembra, da se sretne sa prvim čovekom Bele kuće Donaldom Trampom u Njujorku, ali još je neizvesno da li će to toga susreta doći.

Naime, Tramp će biti domaćin skupa “Globalni poziv na zaštitu religijskih sloboda”, koji se održava na Ist Riveru na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, čija generalna debata počinje dan kasnije, u utorak, 24. septembra.

Pozivnice za učešće na ovom skupu poslate su šefovima delegacija, a predsednik Vučić, koji predvodi srpski tim na 74. zasedanju GS UN, u petak je najavio mogućnost da se u Njujorku kratko sretne sa prvim čovekom SAD.

On je objasnio da će, ukoliko do sastanka dođe, on biti kratak, ali i da je “svaki minut sa predsednikom Amerike vredan”. Na skupu bi trebalo da se pojavi i predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači:

– Vidim da će Albanci da se hvale da su tamo bili, da su se sastali sa Trampom, a nisu, pa ne znam da li da idemo i mi, pa da i mi glumimo da smo pričali nekoliko sati, a u stvari smo došli da se slikamo i da prozborimo minut – objasnio je Vučić.

Osim mogućeg susreta sa Trampom, šefa srpske države u Njujorku naredne nedelje čeka niz važnih sastanaka sa svetskim liderima, sa kojima će, kako ocenjuje, razgovori biti teški, jer će Kosovo biti dominantna tema.

Ne mogu da prihvatim stavove da je sastanak sa nekim, samo zato što je to zvučno ime, za nas lak. Ne, to su teški sastanci jer vi razgovarate sa predstavnicima velikih sila koje su priznali nezavisno Kosovo. Sve te zemlje, kao i SAD, čvrsto ostaju pri tom stavu. SAD očekuju od Srbije, videli ste u pismu predsednika Trampa, da prizna nezavisnost Kosova. Nemojte da obmanjujemo narod. U nešto blažoj formi, ili će to ostaviti za kraj dijaloga, to će reći i ostale zapadne zemlje koje su priznale Kosovo. Tako stoje stvari na Zapadu. Šta mi, u međuvremenu, uspevamo: da ukažemo na svoju poziciju – pojasnio je predsednik Srbije.

Na sastanku sa Vučićem insistirala je i nemačka kancelarka Angela Merkel, iako će u Njujorku boraviti samo dan i po:

– To me je iznenadilo i zahvalan sam na toj vrsti pažnje. Imaću sastanak i sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

Najavio je i susret sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom, prvi put od njegovog izbora za predsednika vlade:

– On će želeti da čuje i albansku stranu, a naša molba grčkim prijateljima biće da ne priznaju kosovsku nezavisnost – rekao je Vučić.

Ukazao je da će 1. oktobra biti doneta važna odluka u Evropskom parlamentu, u vezi sa potvrdom imenovanja kandidata za evropske komesare:

– Mislim da za jednog od predloženih komesara neće dozvoliti izbor. Videćemo da li će to pokušati da urade s kandidatom za komesarijat za proširenje Laslom Tročanjijem, što bi bila velika šteta jer je on iskreni prijatelj Srbije, ili sa poljskim, rumunskim kandidatom, jer imaju tobož neke primedbe… Moraju da pokažu mišiće na nekom. Za nas je strašno važno da naši mađarski prijatelji budu u resoru za proširenje.

Vučić je otkrio i da će se uskoro sastati s mađarskim predsednikom Viktorom Orbanom u Beogradu i razgovarati o važnim temama. On je rekao i da je pred nama težak period za rešavanje kosovskog pitanja, kao i da pregovori neće biti laki zbog “grešaka koje smo pravili u prošlosti”, ali da se država trudi da sačuva šta može.

– Mi smo pravili greške u prošlosti i izgubili rat, ne možemo da prihvatimo da je 2008. proglašena takozvana nezavisnost Kosova, mi smo ti koji su postavili granicu na Jarinju i Brnjaku, mi smo ti koji su postavili pitanje o legitimnosti kosovske nezavisnosti Međunarodnom sudu pravde, gde je rečeno da njihova nezavisnost nije nelegitimno zasnovana. I mislite da to može da prođe bez posledica – ukazao je Vučić.

Izvor Večernje Novosti

Comments